Dr Jekyll och Mr Hyde

Romanen handlar om den trevlige och skötsamme Dr. Henry Jekyll som bodde i England under 1800-talet. Dr. Jekylls vänner blir förvånade när denna respektabla doktor börjar umgås med en konstig, ful, liten man som gjort sig skyldig till att ha slagit ner ett barn på gatan. Inte nog med att de båda är vänner, Jekyll har dessutom testamenterat allt i sin ägo till denne märklige Mr. Edward Hyde. Det visar sig att Mr. Hyde är Dr. Jekyll själv efter att han intagit ett egenhändigt uppfunnet elixir, som tycks släppa fram hans mest primitiva och brutala sidor. Dr. Jekyll blir beroende av att kunna göra vad han vill i någon annans skepnad. Förvandlingens lockelse är för stark och han kan inte sluta använda elixiret. Till slut börjar han förvandlas till Mr. Hyde även...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Matthias Flodström

2017-12-17

Betyg

Hade hoppats på mer av denna klassiker

Hanan Sabah

2017-06-30

Betyg

De flesta känner till Dr Jekyll & Mr Hyde, och jag har tillhört de som gör det men inte läst själva berättelsen. Nu har jag läst den och det var på tiden. Jag älskade varje sida och varje uttryck. Ett så charmigt språk som jag sällan ser i nutida böcker. Den får högsta betyget från mig.

Danje Förlag

2017-01-10

Betyg

Av alla goda skäl en klassiker.

Sanna Carlborg

2017-01-06

Betyg

Doktor Jekyll är en hygglig, ansedd men uttråkad farbror som en dag gör en banbrytande upptäckt. Han lyckas framställa ett elixir som avskiljer hans onda, djuriska sidor från hans vanliga person och resultatet blir Mr Hyde. Eftersom Jekyll inte bejakat så mycket av sina sämre sidor i livet är Hyde en förkrympt men ännu ung och spännande individ. Eftersom Hyde är en annan person känner Jekyll till en början ingen skuld och ånger inför det vederkvickande djävulskap som Hyde ställer till med. Men naturligtvis kan det inte sluta väl! Jag tycker att denna kortroman är en intressant utgångspunkt för filosoferande om ondskans existens och kvaliteter. Romanen är enkel men inte helt dum. Intrycket förstärks även av de stämningsfulla artonhundratalska londonkulisserna. Stark trea.

Niklas Jakobsson

2016-07-21

Betyg

Påminner tematiskt mycket om Frankenstein, men är ganska spännande

Hedvig Marklinder

2016-02-15

Betyg

Då boken skrevs i slutet på 1800-talet tänker jag att den ändå får bedömas med det i åtanke. Jag drar kopplingar mellan denna boken och Freuds tankar om det undermedvetna, jaget och överjaget vilket jag - efter jag googlat - förstod att jag inte var ensam om. Det är en intressant bok som i en bokklubb exempelvis kan resultera i livliga diskussioner och ondska och splittrade identiteter. Jag kommer absolut för alltid bära med mig denna klassiska historia, men mer än en trea får den inte. Hade önskat lite mer "kropp" i historien.

Victoire Marcel

2015-03-13

Betyg

Det var verkligen hög tid för en omläsning av denna bok. Jag älskar den, stämningen är obehaglig och jag tycker om att det är mycket "show, don't tell" - att man inte får veta så mycket av vad Hyde faktiskt ägnar sig åt.

N

Nike Fritz

2014-08-16

Betyg

Underbart att äntligen läsa denna klassiker! Vilket språk och vilken suggestiv spänning genom hela boken! En härlig bok att lyssna till en mörk kväll =)

Ida

2013-09-16

Betyg

Började läsa den på engelska men den är riktigt svårläst på originalspråket. Lånade hem den svenska översättningen och då gick det snabbt att läsa, den är inte lång. Läsvärd!

Linda Åslund

2013-06-01

Betyg

Boken idé med dubbelheten kan läsas på så många sätt psykologiskt. Flera senare berättelser och versioner tar fasta på Stevensons Dr och Mr och berättar dem med högre grad av dramatik. Här gillar jag det dubbla i Dr Jekyll när man så småningom kommer till bekännelsen. Dock gillar jag inte saker som antyds kring att ondska ska kunna utläsas av kroppen, Mr Hyde är "dvärgväxt" och aplik, osv, men man får väl förstå att boken var en produkt av sin tid. Nyare varianter lägger in egna lager för att beskriva ondskan, här blir det aldrig särskilt skrämmande. Men det är ändå roligt att läsa originalet.

Jenny Eriksson

2013-04-27

Betyg

Här kan ni läsa min recension: http://jenny.jennytranslation.com/2013/04/28/dr-jekyll-och-mr-hyde/

Johanna B

2013-04-26

Betyg

Inte läst denna utan Olalla (engelsk ljudbok)

Sutra Stevens

2013-01-26

Betyg

Kan däremot rekommendera den brittiska TV-serien "Jekyll".

Jasmina <3

2012-10-19

Betyg

Helt okej story =)

Elin Cidh

2012-07-16

Betyg

Otroligt skönt språk och historierna utspelar sig dessutom i en tidsepok och miljöer som tilltalar mig.

A

Anna Nyman

2011-02-19

Betyg

Att läsa författaren som var först med denna nu mycket klassiska vändning, är betydligt mindre spännande eftersom man vet hur det ska sluta. Men hatten av till Stevenson!

Elisabeth E

2011-01-21

Betyg

Riktigt bra. Stevenson är en fantastiskt författare.

Regina Svanberg

2010-05-30

Betyg

Den var lite spännande men eftersom man har hört vad boken handlar om innan var den inte så spännande som den kunde ha varit

J

Josefine Larsson

2010-01-15

Betyg

En mycket speciell bok. Lite rolig på något vis men man kan ju förstå att det är en klassiker. Kort och koncis