Döttrarnas rike

Mathieu, Christine

| 2004

Flag from sv

25


I avlägsna trakter i södra Kina finns en landsdel som kallas "Döttrarnas rike". Där, vid Lugosjöns stränder, bor Mosofolket i ett samhälle som styrs av kvinnor. Några ord för "pappa" eller "äktenskap" existerar inte och varje hushåll har en matriark som överhuvud. Döttrar värderas högre än söner och egendomen ärvs från mor till dotter. I detta Mososamhälle växer Yang Erche Namu upp. Som liten flicka vallar hon jakar på Himalayas sluttningar och som alla andra Mosos är hon förutbestämd att leva sitt liv på den plats där hon föddes. Men en inre röst manar henne att bryta upp. Hon har en underbar sångröst och en vilja av stål. Som sextonåring lyckas hon bli antagen vid Shanghais musikkonservatorium och det blir avsparken för en fantastisk karriär som sångerska och ungdomsidol. Döttrarnas rike är en fascinerande bok om en exotisk kvinnovärld, men också en berättelse om det universella...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Ruth Lezz

2011-02-11

Betyg

Sträckäste i tält med ficklampan som ljuskälla. Det gick inte att sluta läsa om kulturen och människorna vid Lugusjön i Kina och om författarinnans uppväxt och öde.

I

Inger Mårtenson

2009-06-15

Betyg

En märklig bok om en kultur matriarkat som undgick kulturrevolutionen i Kina. Mycket intressant och välskriven.

I

Inger Mårtenson

2009-04-22

Betyg

Den här boken kom jag över av en slump och eftersom jag inte läste något just då så blev det den.
Den beskriver ett matriarkat kan man nog säga och utspelar sig i nordvästra Kina.
Det är mycket intressant att läsa om hur den här familjekonstellationen fungerar och hur harmoniskt det är. Det märkligaste är kanske att detta samhälle lyckades undgå Maos kulturrevolution.
En fantastik berättelse från en annan del av världen.