Dotter önskas

Janouch, Katerina

| 2006

Flag from sv

235


För Helena, trettionånting, en ung kvinna som inte är särskilt hårt förankrad i tillvaron, känns familjeliv avlägset. Men så möter hon Paul och bitarna faller på plats. Snabbt blir hon gravid och föder en son. Helenas mamma är en engagerad mormor. Släkten gläds åt det första barnbarnet. Och efter pojken kommer flickan ? förutsätter alla. Helena blir medveten om att omvärlden är fylld av kvinnor som föder döttrar. Alla utom hon själv, verkar det. När Helena blir gravid igen, händer något som förändrar familjens liv för alltid. Hennes mamma avlider hastigt. Tragedin gör att Helenas önskan om en dotter växer sig allt starkare. Att mista sin mamma när man själv just håller på att bli en, är kanske livets svåraste utmaning. Helena blir smärtsamt medveten om att hon har alltför få nära kvinnorelationer i sitt liv. En liten flicka kanske skulle kunna fylla tomrummet. Mitt i kaoset sker...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

Sara AK

2018-02-07

Betyg

En bok som tar upp ett intressant, tabubelagt ämne om att önska sig en dotter, som fick mig att reflektera mer kring ämnet. Dock tyckte jag att boken var långsam i mitten och boken hade kunnat vara kortare. Men i det stora hela var det en bra bok!

M

Marie Hansson

2012-04-23

Betyg

Känns som ämnet är tabu. Så rörande och realistisk.

cecilia westman

2012-01-13

Betyg

tog sig i slutet och då kunde jag inte sluta läsa.

L

Liza Carlsson

2011-12-13

Betyg

Inte den bästa av Katerina. Men läsvärd.

Ethel Åslund

2011-03-01

Betyg

Den här boken handlade om sorg, i första hand. Den irrationella längtan efter en dotter kunde jag inte identifiera mig med. Jag förstod inte varför man skulle skämmas för att sätta på en nyfödd pojke rosa kläder. Jag förstod inte varför man skulle känna skuld för att ha sex på köksgolvet, när barnen sov. Och jag höll på att gå i taket vid "små pojkar ska lära sig jämställdhet, men små flickor behöver kärlek" (inte citat, men nära). Jag var på väg att slänga mp3-spelaren i väggen ibland under allt snack om pojkländer och flickländer, och var nära att sätta en etta. Men slutet kändes ok.

Marina Trenkoska

2010-05-25

Betyg

Boken får 3,5 i betyg.

L

Lisa Wennerstrand

2009-08-31

Betyg

Den här var lite trög. Jag hoppas jag inte blir sådär knäpp när jag har fött barn!

Mia Dahlstrand

2009-08-12

Betyg

2007-07-04
Om en kvinna som önskar sig en dotter (istället för en son). Hon blir som besatt. Bra roman, men jag förstår inte behovet. Kanske för att jag har en dotter och inte behöver längta...

Jenny Andersson

2009-04-24

Betyg

Det tog ett tag innan jag kom in i boken ordentligt. I min mening så var den lite småseg i början. Men när man hade passerat mitten, kunde man helt plötsligt inte sluta att läsa den!