En riktig klassiker! "Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den.""Ett balanserat omdöme är alltid totalt värdelöst."Se där ett par av de hundratals aforismer vars upphovsman var Oscar Wilde (1854-1900). Det var som författare, men kanske i högre grad som dandy och salongslejon han gjorde sig bemärkt, rentav beryktad, i Londons societetsliv på 1870- talet. Den skarptungade och utmanande irländaren som hade kommit till Oxford för att studera menade att man bör välja vänner efter utseende, bekanta efter karaktären och fiender efter intelligensen: "Man kan inte vara omsorgsfull nog vid valet av fiender". Dessvärre blev fienderna så småningom många och de var inte valda av honom själv. Wilde skrev lyrik, dramatik och prosa och hans estetiska program var konsten för konstens egen skull, frigjord från det vi kallar "moral". Wildes öde blev tragiskt, 1895 dömdes...
2019-05-10
Wilde skriver dialoger som en gud. Dorian Gray är en klassiker som jag har läst, och kommer att läsa, om och om igen.
2016-12-20
En riktig klassiker. Skriven 1890 och den känns lika aktuell idag. Filosofiska diskussioner om moral, ondska och människans fåfänga. Går det att få syndernas förlåtelse? Det är en historisk inblick i den engelska överklassens miljöer med ett helt fantastiskt språk.
Briljant. Wilde rör vid teman som är högst aktuella även idag; samhällets ytlighet, hur vi riskerar att gå under om vi tappar bort oss själva under någon annans influens, hur skönhet på något sätt verkar vara den egenskap som värderas högst bland många. Älskade den här boken från början till slut!
En av de bättre böcker jag läst!
Dorian och hans narcissistiska berättelse om hur han går ner i fördärvet och blir mer och mer hatad av omgivningen. Och varför, allt på grund av ett porträtt.
Den är otroligt välskriven (Fanns inget närmre än ljudbok att välja på. Jag läste den på svenska)
Jag gillar oftast bättre böcker på orginalspråk, men den här var underbart översatt, slutet gjorde mig otroligt nöjd även om de var givet från början på något sätt. Väl rekommenderad!
Måste säga att jag var mycket skeptiskt när jag började läsa denna bok, visste inget om den alls mer än att jag sett en annan person rekommendera den, men den var helt fantastisk. Verkligen vackert språk även om det ibland kan vara långa monologer och utläggningar. Personligen tyckte jag också att slutet var bra, men den största behållningen var att få ta del av de olika personernas tankar och filosoferande även om jag inte delar deras åsikter.
Jag fastnade direkt för det otroliga bildspråket Wilde använder. Jag lyssnade på den som ljudbok och Rickard Wolff som uppläsare lyfte boken ännu ett snäpp. Den är både kritisk, underhållande och tänkvärd. Jag hade väntat mig något helt annat och blev väldigt positivt överraskad.