Dorés Bibel

Lindgren, Torgny

| 2005

Flag from sv

282


"Här börjar jag säga min berättelse om Gustave Dorés Bibel. Jag säger den i en inspelningsapparat av märket SONY MZN sjuhundratio. När den blir bok ska den prydas med de vackraste kartuscher och illuminationer." Så börjar Torgny Lindgrens nya roman som utgör den sista i den triptyk som inleddes med Hummelhonung (1995) och fick sin fortsättning med Pölsan (2002). Gestalter ur dessa båda finns med i den berättelse om ett liv som fångas upp av den lilla inspelningsapparaten. Varför skriver han inte ner sin berättelse? Han kan inte. Huvudpersonen känner litteraturen men han kan inte tyda bokstäverna. De bara flyger runt framför hans ögon. Därför hamnar han som pojke på ett hem för obildbara. Hans far säger att det är för hans eget bästa. Sin kärlek till berättelserna har han från den bibel som illustrerades av den franske konstnären Gustave Doré och som fanns i hans barndomshem. När den...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

O

Ove Wall

2020-05-25

Betyg

Underbar skröna inläst av Torgny Lindgren själv på Torgny Lindgrensk norrländska. Bra ljudkvalitet.

E

Ewa H

2015-11-19

Betyg

Tja, det är väl bra... Fascineras av skildringen och läser gärna ut boken, men visst är det mycket konstigheter. Är lite för djupsinnigt för min del, tror jag slutar nu med Torgny Lindgren.

Lars Isaksson

2015-05-21

Betyg

Som förväntat en underlig historia. Dock tycker jag inte att underligheterna kommer upp nivå med vad jag tidigare läst. De liksom överraskar inte denna gång på samma kraftfulla sätt.

M

Mats Sigfridsson

2011-09-12

Betyg

Torgny Lindgren är en av mina svenska favoritförfattare. Hummelhonung och pölsan var storartade berättelser men den tredje delen i denna triptyk gör mig besviken. Språket är lika lysande som vanligt men handlingen och karaktärerna säger mig inte ett dugg. För mig känns hela handlingen totalt menigslös.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Betyg

För mig, en av de svagare Lindgren böckerna, trots det, kan jag inte få denna bok ur skallen, den var speciell. Mycket stark 2:a.

Nils Thor

2010-05-25

Betyg

Mycket bra. En riktig berättelse. Men ändå inte fullt lika bra som Pölsan.

Kristine Hedén

2009-07-10

Betyg

Makalös bok! Jag vill läsa den igen.