
Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav. Hur har det blivit så? Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas. Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med...
Visa mer
Recensioner
2012-09-16
Betyg
Bortsett från författarens ibland överdrivna häxjakt på "e-nummer" så var denna boken fängslande och den bästa av de tre böckerna i serien tycker jag. Himla intressant med delen om historia och evolutionen. Den delen kunde med fördel ha varit med i första boken som en tydligare motivering och koppling till motståndet mot livsmedelstillsatser. Och om det som skrivs om köttindustrin vill man ju bara kräkas över, så fruktansvärt. Denna boken fick mig att göra en stor beställning på fler böcker i ämnet, varav många från Nilssons källförteckning. Det här vill man ju bara veta mer om!