
Per Lindebergs granskning av da Costafallet blev en av det senaste decenniets mest uppmärksammade svenska böcker. Nu kommer en bearbetad och uppdaterad pocketutgåva om mordgåtan som engagerade ett helt land, om mediehets och moralisk panik och om ett rättssystem som sviktade under trycket av politiska opinioner.Året var 1984. I tidningar, radio och tv lärde vi känna dem, de skrämmande gestalterna Obducenten och Allmänläkaren. Under rituella former hade de styckat en prostituerad kvinna på rättsläkarstationen i Solna, sedan hon utsatts för bisarra sexuella våldshandlingar i närvaro av ett litet barn. I vad som har kallats århundradets svenska brottmålsrättegång förklarades de två läkarna skyldiga till styckningen, men kunde trots detta lämna rättssalen som fria män. Rättegången tycktes vara ett bevis för att etablissemanget skyddar sina egna; att den svenska rättvisan gör skillnad mellan uppsatta...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Superintressant bok som berättar någonting som Sverige. Om källkritik och en debatt så uppsnurrad att all logik försvinner var aktuellt på 80- och 90-tal är det ännu viktigare idag med de mediastormar som blåser upp på sociala medier.
Skrämmande och intressant skildring av ett rättsfall men än mer av det svenska samhället som slår krokben på sig själv av rädsla och avsky för mäns våld mot kvinnor, pedofili, mm, mm.
2013-06-13
Betyg
Intressant bok som trots att den inte ska vara en partsinlaga ibland verkligen framstår som en sådan. Det går inte att undgå att författaren hyser en alldeles speciell avsky för vissa, vilket gör att jag har lite svårt att ta kritiken han framför på allvar. Det blir även en hel del upprepningar, som att vi glömt vad vi läste för en stund sedan. Särskilt mot slutet blev det väl tjatigt, men klart värd att läsa!
Betyg
Tokiga lynchmobbar som bränner häxor eller stenar otrogna, sånt hör 1600-talet eller arabvärlden till, eller hur? Inte svensk press eller svenskt rättsväsende, väl? Eller..? En bok som tyvärr inte ändrar världens gång, men åtminstone kan ge oss en gnutta hopp och tröst i det faktum att det alltid finns några som är beredda att söka sanningen. Tack Lindeberg!