Per Lindeberg har ägnat fem år till att tränga in i den komplicerade verklighet som ligger bakom rättegångarna kring Catrine da Costas död. I "Döden är en man" lägger han fram hittills okända fakta i målet, fakta som ger en helt ny syn på det svenska rättssamhället och som väcker frågan om de två läkarna i verkligheten utsatts för ett justitiemord. Under jakten på sanningen bakom rättegångarna mot de två läkarna har Per Lindeberg intervjuat ett hundratal personer; de två läkarna och deras anhöriga, poliser, åklagare, vittnen, medicinska och psykiatriska experter, psykologer, domare, journalister och samhällsdebattörer. Han har gått igenom tusentals sidor rättegångshandlingar i tingsrätt, hovrätt och regeringsrätt. Men det är framförallt i den omfattande och ännu sekretessbelagda polisutredningen, som han till slut fann de uppgifter, som kastar ett nytt ljus över ett rättsfall som skakat...
Superintressant bok som berättar någonting som Sverige. Om källkritik och en debatt så uppsnurrad att all logik försvinner var aktuellt på 80- och 90-tal är det ännu viktigare idag med de mediastormar som blåser upp på sociala medier.
Skrämmande och intressant skildring av ett rättsfall men än mer av det svenska samhället som slår krokben på sig själv av rädsla och avsky för mäns våld mot kvinnor, pedofili, mm, mm.
2013-06-13
Intressant bok som trots att den inte ska vara en partsinlaga ibland verkligen framstår som en sådan. Det går inte att undgå att författaren hyser en alldeles speciell avsky för vissa, vilket gör att jag har lite svårt att ta kritiken han framför på allvar. Det blir även en hel del upprepningar, som att vi glömt vad vi läste för en stund sedan. Särskilt mot slutet blev det väl tjatigt, men klart värd att läsa!
Tokiga lynchmobbar som bränner häxor eller stenar otrogna, sånt hör 1600-talet eller arabvärlden till, eller hur? Inte svensk press eller svenskt rättsväsende, väl? Eller..? En bok som tyvärr inte ändrar världens gång, men åtminstone kan ge oss en gnutta hopp och tröst i det faktum att det alltid finns några som är beredda att söka sanningen. Tack Lindeberg!