Djurjouren åker till Australien

Jibrandt, Tanja

| 2025

Följ med på ett äventyr över kontinenter i "Djurjouren åker till Australien" av Tanja Jibrandt. Här möter vi Maja och hennes lojala kängurukompis Kängan, som tillsammans med nya vänner ger sig ut på en resa fylld av humor, värme och spänning. Från dramatiska räddningsaktioner till hjärtvärmande möten med ursprungsbefolkningar, utforskar de både världens underverk och sina egna rötter. Med insiktsfull vägledning från den kloka Amma och pepp från den osynliga men alltid närvarande Stålmormor, lär barnen sig om mod, vänskap och att hitta sitt rätta hem.Är du redo att upptäcka en värld där kängurur talar och där vänskap sträcker sig över både land och hav? En upplevelse som både unga och gamla äventyrare inte får missa.

En riktigt fin bok! Barnen (9–11 år) gav den fem av fem. Djurjouren åker till Australien är spännande, rolig och väcker mycket nyfikenhet.

Efter läsningen blev det många samtal – om djur och natur, om att ta ansvar och om hur man är en bra kompis. Precis sådant man hoppas på av en barnbok. Vi uppskattade också hur naturligt boken visar att familjer och kulturer kan se olika ut, men alla är lika värda.

Då barnen gillade den så mycket har det blivit en given julklapp till vänner och familj.

Vi älskade första boken om Stålmormors äventyr och uppföljaren är minst lika bra. Lite mer avancerad, men fortfarande lättläst. Det är lite kul fakta om nya djur, geografier, mat och kulturer som även vi vuxna fick lära oss. Vi både skrattar, håller andan och blir riktigt berörda. En underbar bok att läsa om och om igen, både stora och små.

Nya härliga äventyr med Maja och Kängan runt halva jordklotet, de reser dessutom "klimatsmart". Så fint berättat om människors vänskap över alla gränser. En extra knorr med litet fina recept på slutet.

Bokrecension: Djurjouren åker till Australien av @tanja_jibrandt
Bokförlag: @lavaforlag
Illustrationer: Michaela Persson

Efter att ha läst boken om Stålmormor blev jag glad över att få hem denna. Och blev inte besviken!

Följ med Maja och hennes kängurukompis Kängan på en resa över kontinenterna för att hitta Kängans familj i Australien. Se hur de träffar på kameler i Dubai, uppträder med cirkusen på Kreta, testar nya maträtter, utforskar och ser världen. Samtidigt som de tillsammans räddar djur i nöd.

En mycket fin bok där vänskapen mellan människor och djur stärks. Hur saknaden efter Stålmormor fortfarande är stark, men hur hon visar sig i vardagen. Att Maja bor med sin mormor och ej med sin mamma. Där lilla Gile kommer med sin pappa till Sverige från Etiopien och hur svårt det är att anpassa sig till nya kulturer, maträtter, normer och att hitta vänner.

Och hur jag älskade Kängans rim!

En bok om hur olika, men ändå lika vi alla är. Att allt vi egentligen vill är att få vara oss själva, bli accepterade och känna samhörighet ❤️