Djuret

Lidbo, Ulrika

| 2021

När Love sitter på tunnelbanan över Skanstullsbron får han syn på en kvarglömd låda. Och den rör sig. Inuti sitter ett djur. Ett märkligt och underbart djur som får följa med hem. Men vad är det för djur? Och var kommer det ifrån? En sak är i alla fall säker Love tänker behålla det. Djuret är Ulrika Lidbos första mellanåldersbok. Det är en historia om oväntad vänskap, fasansfulla forskningsexperiment, ett sinnessjukt kickbikeproffs från USA, en viss mängd kriminella handlingar och ett hemligt djur av okänd härkomst."Ulrika Lidbo har tidigare skrivit begåvade ungdomsböcker, men visar sig vara minst lika bra för yngre läsare. Språket är snärtigt, men perspektivet är självklart enbart Loves. Intrigens symbolik blir aldrig övertungt pedagogisk. Framför allt blir det roligt, med oväntade vinklar på såväl djur som människor." Lotta Olsson, DN"Ljuvlig berättelse för yngre läsare om oväntad...

AC (mamma);
Vi högläste Djuret och det är en ganska mysig bok. Inte spännande direkt men man vill veta vad som händer. Boken tar upp viktiga ämnen så som vänskap och mobbing. Har sett att några tyckt boken varit seg men det tyckte inte vi. Texten är lite större och kapitlen lagom långa för att läsa ett par kapitel varje gång vid läsning.

Att historien utspelar sig i närheten av våra gamla hoods var ett plus. Vi kunde se alla platser framför oss i boken. När Love tar sig över Skanstullsbron, tar sig ner till sitt djur i kolonilotten. Besöker mataffären för att inhandla något som djuret kan äta. Vi imponeras av Loves uppfinningsrikedom. Att Love vågar ta sig ann detta djur som han hittar i en låda på tunnelbanan och inte vet vad det är. Samtidigt som denna historia utspelar sig så får vi följa Loves resa som mobbad. De hemska killarna i klassen som gör allt för att Love ska vara utfryst och ensam. Vi hade mycket att samtala om under läsningen.

Gustav 11 år;
Boken handlar om Love och han hittar ett djur på tunnelbanan som han tar hand om. Hans mamma är allergisk så han måste ha djuret någon annanstans än hemma. I skolan är han mobbad och han får äta själv i matsalen. Det börjar en ny kille i klassen som kommer från USA och är ganska cool. Han är lik Love eller de gillar samma saker så de blir kompisar.

Philip:
Jag tyckte att boken var bra. Jag tycker inte om att Love är mobbad. Jag förstår inte varför. Love verkar snäll. Han får en kompis sen iaf. Han hittar ett djur också

En dag hittar Love ett djur på tunnelbanan. Love tycker synd om djuret och tar med den hem. Men hans mamma är allergisk så han vet inte var han ska stoppa det. Dessutom så är det några onda vetenskapsmän som vill fånga den. Jag tyckte boken var bra eftersom att den var spännande och rolig.