Djur och natur i fornnordisk mytologi

Vinden och åskan, vintern och sommaren, dagen och natten är exempel på naturfenomen som våra förfäder funderade över. Svaren på frågorna hämtade de ur sin tro på gudar, övernaturliga varelser och jorden som ett levande väsen. Djur och natur i fornnordisk mytologi beskriver hur forntida nordbor förklarade sin värld. Vi får till exempel veta att natten och dagen styrdes av två gudar, att Loke låg bakom jordskalven och att den mäktiga Nordan-vinden styrdes av en jätte i en örns skepnad. Våra berg, skogar och sjöar skapades av en urjätte och de första människorna uppstod ur trädstammar. För första gången i modern tid beskrivs också det årliga kretsloppet som inkluderar solstånd och dagjämningar och hur dygnet delades in. Lars Magnar Enoksen går tillbaka till de ursprungliga källorna: den äldre och yngre Eddan, landskapslagar och fornisländska sagor. Han ger här en översiktlig bild av...

K

Kajsa Lilludd

2022-06-27

Det här är en faktaspäckad och mycket intressant bok om människorna som trodde på Asagudarna. Det är däremot inte en redogörelse för myterna i sin helhet. Vill du läsa om när Tor tappade bort sin hammare är det här fel bok. Vill du däremot veta varför veckodagarna heter som de gör, vad en galder är för något eller vad det innebär att gå bärsärkagång är den här boken helt rätt.

Den må vara en aning akademiskt skriven, vilket i mina ögon förvisso inte är fel, men den kan kanske upplevas som lite stelbent. Fördelen är att boken är både saklig och uppriktig, utan en massa omskrivningar och försköningar. Vissa föreställningar man hade kring kopulerande t.ex. är inte helt gångbara i vår samtid och detta beskrivs utan att lindas in. Bravo!

Jag använda boken till research vilket den fungerade utmärkt till. Den är kanske mindre lämpligt att sträckläsa på stranden – om man inte är vansinnigt intresserad av dåtidens människor förstås.

Tips: Har man läst den här boken blir filmer som Robert Eggers ”The northman” ännu bättre eftersom regissören skickligt har plockat upp många av de föreställningar som finns återberättade i den här boken.

Anna Johansson

2011-11-14

En bra sammanfattad och lättläst bok kring fornnordisk mytologi.