Richard Dübell har förenat fakta och fiction på ett spännande sätt i sin roman om den mytomspunna Djävulsbibeln. Djävulsbibeln, Codex Gigas, är förmodligen den största medeltida handskrift som finns bevarad i Europa, den är 90 cm hög och 50 cm bred. Sedan dess tillkomst i ett böhmiskt kloster på 1200-talet har många spekulationer och teorier uppstått kring bokens ursprung och användning. Enligt legenden är upphovsmannen djävulen själv, vilket man tror härrör från den illustration av djävulen som upptar en egen sida i verket. Djävulsbibeln fördes till Sverige från Prag 1649 som krigsbyte av den svenska armén, och är sedan länge en av klenoderna i Kungliga Bibliotekets samlingar. Richard Dübells roman utspelar sig i slutet av 1500-talet. I ett kloster i det dåtida Böhmen blir åttaårige Andrej vittne till en fruktansvärd massaker: tio människor, däribland Andrejs föräldrar, blir brutalt mördade...
2015-02-13
Mycket mer svårläst än de där ungdomsböckerna jag brukar läsa. Bra och moget språk, spännande och intressant handling med oväntade tvister.
2013-01-15
Kämpar för att läsa ut den, tekniskt sett har den allt jag gillar men det är för många karaktärer och det känns som att författaren inte bjuder in läsaren helt i händelserna bakom. Älskar historien men inte författarskapet. Skulle bli en fantastisk film.om den var mer lättläst skulle det bli en 5a
2013-01-08
Desemellan spännande, men en del hoppande gjorde det svårt att hålla isär karaktärerna. Kunde ha varit bättre, men jag ville i alla fall se hur det skulle gå.
2011-09-03
Blir ett himla hoppande mellan olika karaktärer, vilket gör det rörigt och frustrerande då det är svårt att hänga med i storyn, men kan ändå inte sluta läsa.