Ljudbok

Djävulen hjälpte mig

Eriksson, Caroline

| 2013

Flag from sv

92


Svenska mord - Ny spänningsserie!Det ansågs lite märkligt att den vackra unga dottern till häradsdomaren valde att gifta sig med den blyge bondsonen Per, som efter faderns död levde ensam med sin mor. Men Hanna kände att han var den rätte och hon längtade efter att få skapa ett eget hem. Att svärmodern var omtalat tvär och ilsk skulle hon nog komma över bara det fick gå lite tid.Så fel Hanna hade. Tillvaron på gården blir ett helvete. Den svartsjuka svärmodern styr med järnhand, och hur Hanna än försöker bryta in i gemenskapen mellan Per och hans mor stängs hon ute. Varje gång hon lyckas få en egen stund med sin man straffas hon dubbelt.Något är allvarligt fel i familjen - dessvärre är Hanna Johansdotter den sista att förstå det.En kall morgon i slutet av mars år 1889 hittas hon ihjälslagen nedanför källartrappan. Polisens misstankar faller snart på Hannas man Per och hans mor Anna Månsdotter....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Läsesalongen

2018-05-20

Betyg

Det är den första delen i serien Svenska Mord. Boken utspelar sig på 1800-talet och skildrar det så kallade Yngsjömordet. Boken är mycket spännande och stundtals helt outhärdlig.

T

Therese A

2017-11-24

Betyg

Tragisk berättelse! Blev sugen på att läsa på mer om Yngsjö-mordet när jag läst färdigt boken

Betyg

Caroline Eriksson har skapat skönlitterär fiktion av en verklig händelse i "Djävulen hjälpte mig" - och hon gör det bra! Trots att den beskriver saker som hänt för över hundra år sedan och trots att man vet hur det går så dras man ändå med i berättelsen och hoppas emellanåt på att det ska gå bra för personerna i berättelsen. Historien är djupt tragiskt, både makaber och sorglig. Jag tycker författaren fångar tidsandan väldigt väl i gestaltning och med sitt språk.

Malin R

2016-05-02

Betyg

En synnerligen ruskig bok, men en bladvändare.

Betyg

Jag bortser från något torftigt språk ibland när det för övrigt är en mycket bra sträckläsningsbok som gör mig otroligt sugen på att få veta mer om Yngsjömordet.

Monika W

2015-01-28

Betyg

Jag blev väldigt nyfiken på den här boken efter att Johannas deckarhörna skrev om den förra året. Dessutom handlar den ju om Yngsjömordet och som inflyttad skåning blir man ju lite intresserad av vad som hänt i (nästan) de trakter där man bor. Det här är berättelsen om en dominant mor och en svag son, en ödesdiger kombination. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2015/01/djavulen-hjalpte-mig-av-caroline.html

Eva Pettersson

2014-08-31

Betyg

Mycket spännande och välgjort kring ett mord som ägt rum i verkligen under 1800-talets senare del. Jag kommer definitivt att läsa följande delar i serien!

Kickie Boman

2014-07-14

Betyg

En mycket bra bok. Ruggig och skrämmande. Man lider med karaktärerna, särskilt som man vet det är verklighetsbaserat och vet hur det kommer att sluta.

A

Anna Jensen

2014-05-09

Betyg

En av de bästa böcker jagläst! Ett måste omman gillar en mix av spänning, sorg, kärlek, sjuka saker.. Jättebra skriven! Plus i kanten att den är baserad på en sann historia.

Helena Nilsson

2014-04-21

Betyg

Nära en femma. Det som tar bort ett poäng är det något utdragna slutet. Men annars en mycket bra bok

Jasmina <3

2013-10-25

Betyg

Asså denna bok var bara för mycket tycker jag

Anette K

2013-09-08

Betyg

Tragisk historia och att den är verklighetsbaserad gör det hjärtskärande. Överförandet till romanform är riktigt bra gjort, skulle nog göra sig väldigt bra som film. En av de bästa böcker jag har läst.

Rasmusmatte .

2013-08-18

Betyg

Gedigen research. Jag har läst om Yngsjömordet tidigare och även sett filmen i serien Svenska brott. Boken är helt ok men i gen rafflande spänning

Cecilia Grip

2013-07-30

Betyg

Spännande som bara den!!

Betyg

Det första som slår mig efter att läst boken är att författaren måste gjort en enorm research, dels om mordet och dels för att få allt tidstypiskt.
Det är en spänningsroman byggd på en händelse som skett i verkligheten men jag rycks med så att jag tror det är exakt så det gått till. Man lider med stackars Hanna och tycker väldigt illa om svärmodern. Per blir mest en mes som velar än hit och dit.
Det står att det är en spänningsroman men så himla spännande är den inte, mer intressant och ibland riktigt sorglig. Lite småseg på slutet, kan inte sätta fingret på vad, kanske är det för ibland slår "faktadelen" över och det blir inget riktigt flyt i historien. Sammanfattningsvis en helt okey debut och på grund av den intressanta historien väldigt läsvärd