Divergent

Roth, Veronica

| 2012

Vald till rets favoritbok alla kategorier och rets ungdomsbok inom Fantasy & Science fiction 2011 av Goodreads! Utnmnd till rets favoritbok 2011 av The Young Adult Library Services Association, en underavdelning till The American Library Association. Divergent r fullkomligt beroendeframkallande. USA TODAY Ni som inte lst den n, vad vntar ni p? Betyg: 10 av 10. | BOKTYCKE I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago r samhllet uppdelat i fem falanger: De rliga, De osjlviska, De tappra, De fridfulla och De lrda. En srskild dag varje r mste alla sextonringar vlja vilken falang de vill tillhra fr resten av livet. Fr Beatrice str valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjlviska eller att vara den hon innerst inne r. Hon gr ett val som verraskar alla, inklusive henne sjlv. Under den hrda initieringsfas...

josefin nyman

2023-05-25

Spnnande, lskar denna typ av fantasy. Lagom mix av spnning och romantik

F

Mkt bra

Spnnande och lttlst.

Idas Recensioner

2019-11-13

Spnnande bok som r rtt annorlunda frn filmen, vilket skapar ett intresse av den. Bra bok!

2019-05-03

Tyckte det var kul att f historien frn hans perspektiv

2019-02-04

Det var roligt att se allt frn hans perspektiv

Moira Jonsson

2018-04-17

Bladvndare!

Maja Hallgren

2017-07-25

Sjukt spnnande! Man sitter som p nlar igenom hela boken.

Karoline Norheim

2017-06-18

Hade hgre frvntningar p boken men nd lsvrd

Paul Karlsson

2016-03-25

Det tog tid tills jag blev frdig att lsa boken. Filmatiseringen var det evigheter sedan jag sg. Men nu r som sagt boken utlst s att jag med denna recension kan gra en jmfrelse. Men frst ska jag nmna lite om handlingen.

Hon gr ett val som verraskar alla, inklusive henne sjlv. Under den hrda initieringsfas som fljer, dper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkmpa strider mot sina medkandidater fr att upptas av De tappra. Bara de tio bsta slpps in, de vriga tvingas leva utanfr samhllet som falanglsa. Under extrema fysiska och psykiska prvningar mste Tris avgra vilka som r hennes verkliga vnner och vad hon egentligen knner fr sin mystiske instruktr, Four.
Tris br ocks p en farlig hemlighet. Nr samhllet hotas av vldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rdda de mnniskor hon lskar. Om den inte frgr henne frst.

"The Hunger Games" serien var lite av en trendsttare fr den hr speciella genren som kallas fr youngadult litteratur. "Twilight" var frst s lngt jag har hngt med i alla fall. Men "The Hunger Games" var en av de frsta som utspelas i ett fiktivt framtidssamhlle dr fel personer har kommit till makten och startat en diktatur. "Divergent" serien har mnga likheter med "Hunger Games". Men istllet fr olika distrikt s delas som tidigare nmnt mnniskor upp i olika falanger som avgr vilket vrde och vilket makt man har i samhllet. Dessutom r boken skriven av en kvinna, den har en stark kvinnlig huvudkaraktr i sena tonren och det handlar ven om denna huvudkaraktrs dragning till sin frsta krlek och konflikterna kring det.

S boken "Divergent" r inte direkt nyskapande i den bemrkelsen och den lever inte upp till riktigt samma kvalit som "The Hunger Games" serien. Det tar ett tag innan man fattar vad det hela ska g ut p. Men nr man vl frstr det s flyter lsningen p och man kan inte lgga ifrn sig boken frrn den r utlst. Det skildras vldigt detaljerat alla mdor Tris fr g igenom d hon vljer falangen De Tappra. Det blir mnga vldsamma situationer dr ungdomar tvingas att sl varandra blodiga tills den ena inte kan resa osv. Dessa vldsinslag och andra viktiga detaljer kring det hrda livet bokens huvudkaraktrer fr g igenom har tonats ner vldigt mycket i filmversionen. Drfr har man lite svrt att frst filmen och stta sig in i vad det r karaktrerna gr igenom. Drmed r boken mycket bttre n filmen. Filmatiseringen knns bara som fragment av boken. "The Hunger Games" filmatiseringarna var p s vis bttre. De frskte inte tona ned ngot fr att ven yngre mlgrupper skulle kunna se filmerna. "Divergent" filmen knns mer ytlig. Men boken r helt ok.

Jag kan rekommendera boken "Divergent" om man gillar postapokalyptisk youngadult litteratur. Framfrallt s br man ha lst boken fr att kunna frst och kanske uppskatta filmatiseringen bttre. Men den r inget nyskapande i sin genre. Lsvrd r boken i alla fall. En trea av fem mjliga ger jag den i betyg.

Emma

2016-01-06

Lstes ut p ett kick! S den var underhllande. Det r ju alltid intressant nr ngon skriver samma berttelse fast ur en annan vinkel. Men samtidigt frstr jag varfr frfattaren valde att skriva Divergent ur Tris perspektiv, fr att det helt enkelt r bttre s. Nu knns det som en upprepning av samma historia. Tobias perspektiv fick man i tredje delen och dr var det bra eftersom han r den intressantaste karaktren, men det rckte liksom. Egentligen hade hon med denna berttelse istllet kunnat lgga in ngot helt nytt och ovntat och det hade kunnat bli hur bra som helst. Nu blir det bara att hon skrapar ihop det som inte fick plats i de andra bckerna frn brjan. Men nr man nu nd gillade historien, s r helt klart det sista ihopaplocket ocks lsvrt!

C

Camilla Hallgren

2015-11-18

Tv kvllar tog det, vilket r ett gott betyg fr boken!

Cindy Kempe

2015-11-01

Spnnande och lttlst! Tris i boken r lite mer mnsklig n Tris i filmen, vilket var jobbigt i brjan men sen kndes bttre och mer realistiskt.

Ella Eriksson

2015-10-10

Otroligt bra serie, man fastnar direkt!

I

Isabella Applebaker

2015-09-28

En spännande historia! Boken är riktigt bra, man vill bara fortsätta läsa den!

Karin berg

2015-09-12

Hedvig Marklinder

2015-07-08

Mycket bra historia. Sg filmen innan boken och den lskade jag! Men det frvnade mig att filmen i detta fallet faktiskt var bttre n boken. Men annars riktigt bra story och karaktrer som jag verkligen fastnade fr!
Fr se om tvan r lika bra, denna gngen blir det bok fre film!

Alva Jnsson

2015-06-27

Den här boken är en av dom bästa som jag har läst. Jag älskar karaktärerna, Triss (huvudpersonen) som först inte känner sig själv och där man får följa henne när hon lär känna sig själv och Tobias som man får en speciell bild av i början men bilden av han ändras hela tiden. I den här boken så möter man på många känslor: Kärlek,mod, rädsla och sorg. Det är det som gör boken så bra! Jag kunde inte lägga undan den inte ens på natten jag läste fram till ett på natten en dag! Läs den du kommer inte ångra det!

Nina Gustafsson

2015-06-14

Ltt underhllande men inte lika fngslande som Hungerspelen. Karaktrerna har inte samma djup och jag dras inte med in i storyn p samma stt.

Annica Nordstrm

2015-04-24

Vi fr komma nrmare Four i denna novellfyllda boken. En del repeteringar frn bokserien men ocks en del ny information. Mste lsas om man gillar Divergent-serien

Klara K

2015-03-18

Superbra! Rekommenderar verkligen denna!

Monika W

2015-03-07

Divergent. Jag undrar hur mnga gnger jag lst om den hr boken/serien p olika bokbloggar. Boken har legat p min lsplatta i evigheter och jag var nog lite orolig nr jag brjade lsa. Snderhyllade bcker brukar inte alltid hitta sin vg till mitt hjrta. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2015/03/divergent-av-veronica-roth.html

Sara Sandquist

2015-02-20

Underhllande ungdomsbok med en bra story.

Helena Nilsson

2015-01-16

Nej, nej, nej osv....det hr var inte bra alls. Alldeles fr likt "Hungerspelen"! Kan man kalla det fr en kopia? :-)

L

Lars Wekell

2014-12-24

Hungergames

Anna Johansson

2014-12-21

Fastnade aldrig riktigt, men kan tro att det har och gra med att jag sg filmen frst. Bra ungdomsbok i en serie som jag kommer att fortstta lsa.

Evelina Austen

2014-11-18

Tyckte vldigt mycket om frsta delen i denna serie. Tyvrr frstrde den sista delen hela serien fr mig.

Jenny Majgren

2014-10-03

Upprepningar. Mer eller mindre historia som frsta boken (Divergent) men frn Fours perspektiv.
Ger inte direkt ngot mer t historien.

Pernilla Lindholm

2014-09-26

Spnnande dystopi. Slnger mig ver del tv direkt...

Jenny Majgren

2014-08-23

Underbar bok. Perfekt om en tyckte om the hunger games! Det frsta jag tnkte var; Nr kommer filmen? ;) Verkar faktiskt som Att det kommer en film. Hrligt, lngtar efter den!

Felicia Dahlqvist

2014-08-19

En spnnande ungdomsbok i stil med Hungerspelen. Det r ngonting som fattas fr mig fr att det ska bli ett hgre betyg, lite mer spnning och driv hade jag velat ha.

Jessica Lundborg

2014-08-18

Såg filmen innan jag läste boken och de ångrar jag boken är så mycket bättre, de känns som film missar många delar och även förklaringar på olika saker som tex Tris tatuering. Bra skriven lite seg i början men när man väl kommer in i den fastnar man.

Emmy Engman

2014-07-30

Bsta boken ngonsin med bra handling!

Therese stman

2014-06-30

Sg trailern till filmen p bion och ville lsa boken. lskar den, en riktig bladvndare! Betyg: 5

S

Sara Frimodig

2014-06-15

På sätt och vis väldigt lik Hunger Games - en framtidsdystopi med en ung tjej som är speciell och bli hjälten. Jag tycker ändå att den var originell på sitt sätt, och väldigt spännande! En typiskt bra ungdomsroman.

Emma

2014-06-08

En dystopi som p mnga stt liknar Hungerspelen och r en lika effektiv bladvndare. Hr delar samhllet istllet upp mnniskor i fem olika grupperingar efter egenskaper, vilket verkar fungera genom en inprntad rdsla hos medborgarna fr att bli falanglsa och frskjutas frn alla grupper om man inte passar in. Det r ju en intressant variant. Men i stort kretsar berttelsen mestadels kring krlekshistorian mellan Tris och Four. De r huvudpersoner som r ltta att tycka om, men r egentligen rtt s stereotypiska. Mycket som hnde kunde jag rkna ut i frvg, s boken bjd inte direkt p ngra verraskningar. Ganska fattiga miljbeskrivningar dessutom och det knns som om det saknas vissa bitar, men lslusten hll sig p topp!

Ida

2014-05-24

Skn dystopi dr allt r vldigt frenklat och strukturerat, svart eller vitt. Gillar man Hungerspelen gillar man denna skulle jag tro. Berttelsen r drivande och jag lser till att boken r slut!

Anna Nyman

2014-05-03

Spnnande handling och bra driv i berttelsen. Sprket r dock ingen hjdare. (inte hungerspelen-dligt, men lngt ifrn bra.)

Erica S

2014-05-01

Denna bolk var verkligen en bladvndare :) Jag ser fram emot fortsttningen. Och hoppas den r lika bra som denna :D Rekomenderas STARTK <3 <3 <3 <3

Katarina Strid

2014-04-11

Strcklsningsbok! Grymt spnnande.

I

Ida Andersson

2014-02-19

Den frsta boken i serien r ganska bra men det fattas ngot fr att gra den bttre n bra. Gillar tankarna bakom det hela men sjlva storyn har inget speciellt.

Emma Sjgren

2014-02-10

Detta r egetligen inte min genre men jag strcklste denna och r nu inne p sista boken i serien. Otroligt spnnande och bra!

P

PL *

2014-01-27

Japp, detta R en hit! Men jmfrelsen med Hunger games r ju ofrnkomlig. Mnga element i boken knns igen frn just Hunger games, men sprket r faktiskt snppet bttre. Frhoppningsvis lyckas de bra med filmen ocks. Jag hller tummarna fr att uppfljarna hller samma kvalitet.

Anna Hedenstedt

2014-01-21

Varning! Detta r INGEN ny Hungerspelen. Detta r en Harlequinroman med dystopitema. Rubbish.