Ditt eget speciella hus

Sjöberg, Eva

| 2020

Flag from sv

5


Tänk om du skulle bygga ditt eget hus! Och bestämma allt. Vad kul det skulle vara, eller hur?Skulle du bygga ditt hus i stan eller på landet? Skulle huset vara stort eller litet? Skulle du bygga hemliga rum och torn?Lär dig en massa spännande fakta om husbyggen och material och bli inspirerad att bygga fantastiska hus åt både dig och dina vänner. Boken är faktagranskad av Stadsbyggnadskontoret i Jönköping.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Jag har läst Ditt eget speciella hus med text av Eva Sjöberg och illustrationer av Tinna Ahlander, boken är utiven av Idus förlag 2020. Boken är en faktabok i berättelseform om hur man bygger hus. Var man kan bo, hur hus kan se ut, vilka material som finns och mycket annat. Ditt eget speciella hus är trevligt skriven och passar att läsa som en saga trots att det är en faktabok. Boken är rikt illustrerad och bilderna är snygga, ibland dyker det upp små roliga pratbubblor på illustrationerna. Det här är en bok som passar extra bra att läsa för de äldre på förskolan samt i skolans lägre år när man jobbar med bygg och konstruktion. Boken riktar sig främst till ålderskategorin 6-9 år, jag tycker att den passar åldern 4-10 år. Boktips!

Betyg

Detta är en faktabok som ger oss insikt i de olika delarna av byggnader och hur man kan bygga dem på olika vis.
Exempelvis introduceras vi till flera varianter av tak och vi lär oss hur olika grunder är byggda.

Vi gillar verkligen upplägget på denna faktabok för barn. Det känns som den blivit provläst för ett antal barn under arbetets gång. Texten är lagom lång och innehållsrik. Bilderna är tydliga och gör texten än mer konkret samtidigt som de är färgglada och tilltalande. Boken är även faktagranskad av Stadsbyggnadskontoret i Jönköping.

En sak jag uppskattar mycket är att Sjöberg har jobbat mycket med att den informativa texten ska vara ett startskott för fortsatt utvecklande arbete. Hon väver in många frågor och funderingar för det läsande barnet att klura vidare på. När vi kommer till bokens sista uppslag finns där en mängd olika frågor att fundera kring hur man skulle vilja skapa sitt framtida hus. Så bra med en faktabok som inte enbart tar rollen som förmedlare av fakta utan även inspiration för fortsatt utforskande.
Jag hade verkligen velat ha denna bok förra terminen då vi på min förskoleavdelning hade temaarbete kring byggnader och närmiljö med inriktning mot bygg & konstruktion. Denna bok hade varit perfekt att ha och jag kommer definitivt ta med boken till jobbet även om det temaarbetet nu är avslutat.
Jag är även en vurmare för att smyga in barnlitteratur lite överallt i olika pedagogiska miljöer. Så denna bok kommer framöver få bo i avdelningens bygg & konstruktions hörn.
Boken är kategoriserad för 6-9 år vilket absolut passar men jag skulle säga att den även fungerar finemang från ca 4 år. Också yngre barn kan säkert uppskatta att titta på bilderna, läsa stycken och prata om boken.

Det är fint att boken är inkluderande genom att skriva in olika sorters boendeformer. Såväl lägenhetshus som villor, stadsmiljö som lantligt.

En hel del uppslag har inga människor eller enbart barnet som går att betrakta som huvudkaraktär. Här är det byggnaderna och byggformerna som är i fokus. Men på en hel del uppslag finns olika människor i bakgrunden och då är så gott som alla vita. Av femton olika människor som syns på uppslagen i stort eller smått ser jag inte en enda med brun hudfärg av mörkare slaget - lite tråkigt när det uppenbarligen skulle varit väldigt enkelt att variera hudfärgerna i högre grad.

Men vi gillade helt klart boken här hemma. Såväl barn som vuxna! Det ska bli kul att läsa den med barnen på jobbet efter semestern.

Betyg

En jättefin bok med färgglada bilder som bidrar till intressanta samtalsämnen om drömmar och framtidsplaner blandat med spännande fakta. Text och bilder samspelar på ett fantastiskt sätt!

Betyg

Mysig bok med fina texter och inspiration för barnen om att bygga hus. Perfekt när man ska flytta till nytt att kunna involvera barnen i nya boendet. Passar utmärkt för barn som tycker det är roligt att bygga och fantisera. Rekommenderar verkligen denna!

Betyg

Ditt eget speciella hus är en faktabok i bilderboksformat om hur olika hus kan se ut och vad man behöver tänka på när man bygger ett hus. Läsaren får i boken frågor som: ”Var skulle ditt hus ligga? I stan eller på landet?”, ”Vilken form vill du bo i?”, ”Vilket tak vill du ha?”. Den är skriven i du-form och beskriver allt läsaren behöver tänka på när ett hus byggs. Läsaren får fundera på om hen vill bo i höghus, radhus eller villa, var huset ska ligga, hur tak och väggar ska se ut, vilka rum som ska finnas osv. Illustrationerna förstärker texten och tydliggör faktan. En bra bok, fylld med fakta för läsare 6-9 år.