Dit floden för dig

Read, Shelley

| 2023

Flag from sv

30


Dit floden för dig är en smärtsam och drabbande berättelse i samma anda som Där kräftorna sjunger.1940-tal, Colorado. Den tonåriga Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Av en slump möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett litet skjul. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft att försöka återta det hon förlorat. Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna hennes hem och allt hon känner till.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Dit Floden för dig" av Shelley Read var en stark gripande läsupplevelse som fångade mig och höll mig fast tills boken var utläst. En riktig känslosam bladvändare helt enkelt.
🌿
Fint beskriven och levande bok som rör sig från slutet av 1940-talet fram tills början av 1970-talet i Colorado. Boken berör bland annat vilka följder rasism kan innebära och om att på något vis överleva och inte förlora hoppet och hitta en ny mening trots många förluster.
🌿
Tankeväckande hur någon som är helt oskyldig får skulden för något bara pågrund av personens ursprung. Det sker hela tiden men man måste påminnas om det och det hjälper denna bok verkligen till med.
🌿
Önskar verkligen att denna bok blir film.💚
🌿
🌿
#dittflodenfördig
#shelleyread
#bokförlagetforum
#boktips
#lästips
#bokrecension
#recension
#gripande
#tankeväckande
#tankeväckandebok
#rasism
#fördomar
#stark
#känslosam
#hoppfull

Betyg

Stark 3:a

E

Ewa H

2024-04-05

Betyg

Så vacker, så sorgsen!

Nina Gustafsson

2024-01-31

Betyg

En berättelse framför allt om Victoria och hennes uppväxt på persikoodlingen i Colorado, hennes första kärlek och utmaningar i livet. Många fina naturskildringar men handlingen och huvudkaraktären fördjupas måttligt och berättelsen blir lite tunn. Svag 3:a.

Karin .

2023-11-10

Betyg

Det är en gripande berättelse, men blir på något sätt alltför ytlig och fragmentarisk.

Betyg

En drabbande debut!
Så spännande med en helt ny författare. Och dessutom med en bok som jämförs med "Där kräftorna sjunger".

När jag nu har läst båda två tycker jag nog att det finns likheter, t.ex. kärleken till naturen och en ensam kvinnas hårda liv. Men jag tycker nog att "Dit floden för dig" kan stå upp för sig själv på ett mycket bra sätt. Det är en vacker, lågmäld och berörande bok, en smärtsam berättelse där man kastas mellan hopp och förtvivlan och kärlek och sorg.

Det är svårt att tro att detta är Shelley Reades debut. Hennes miljö- och personskildringar är fantastiska, nästan lite filmiska. Språket är målande och vackert, orden böljar fram, hittar sin väg som en flod som slingrar sig fram genom ett kargt landskap medan de smeker naturen. Tempot är lite lägre men det gör bara att allt hinner sjunka in och beröra ännu mer.

Om du gillade Där kräftorna sjunger ska du absolut läsa denna.

Lollos bokhörna

2023-08-05

Betyg

En berättelse som börjar 1948 och handlar om Victoria bor och arbetar på familjens persikofarm. När hon möter främlingen och Wilson, som tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen är det ögonblicklig kärlek. Men deras relation är förbjuden och när Victoria blir gravid tvingas hon fly.

”Dit floden för dig” är berörande och väldigt bra bok om både kärlek, sorg och överlevnad. En både sorglig och smärtsam berättelse men som även andas hopp och mod.

När jag la ihop boken kände jag mig både frustrerad, ledsen och glad! Men det är svårt att sätta ord på den här läsupplevelsen. För ”Dit floden för dig” är en läsupplevelse. En pärla bland böcker med ett otroligt vackert, målande språk och väldigt fint gestaltade miljöer!

Om du tyckte om ”Där kräftorna sjunger” tror jag att du kommer tycka om denna! Missa inte.