Diplomatdottern : lång väg till frihet

Frennstedt, Tina

| 2006

Flag from sv

78


Den svenska diplomatdottern Karolina Johnsson hotades 1994 med avrättning då hon burit med sig en resväska med 6,8 kilo heroin genom tullen i Bangkok. Efter fyra år flyttas hon till kvinnofängelset Hinseberg i Sverige. Sommaren 2006 blir hon fri. Tina Frennstedt, journalist på Svenska Dagbladet, har följt hennes öde genom åren och berättar nu hennes historia. I augusti 1994 blev Karolina Johnsson stoppad i tullen i Bangkok och det visade sig att hon i sin resväska hade nästan sju kilo heroin. Hon påstår själv att hon är oskyldig och att hon burit väskan åt en manlig vän. Första natten i fängelset tillbringade hon i en cell med 150 andra kvinnor. Hon riskerade dödsstraff om hon inte erkände, men domen omvandlades till 50 års fängelse. Straffet sattes sedan till 43 år och nio månader. Därmed är hon den svensk som fått det hittills strängaste straffet i Thailand för narkotikabrott. Strax...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

A

Anna Paus

2019-06-14

Betyg

Läs i väntan på Frennsteds andra del i Cold Case-serien om supersnuten Tess Hjalmarsson.

D

Don Demis

2019-06-14

Betyg

Grym skildring av ett öde som är svårt att greppa. Tipsar också om författarens deckardebut: Cold Case Försvunnen.

J

John Rolandsson

2019-06-14

Betyg

Jättebra!

K

Klara Antonsson

2011-12-20

Betyg

Nja... Retade mig lite på den här boken, samtidigt var den svår att släppa.

Camilla Eriksson

2010-09-04

Betyg

en mycket bra bok.

Betyg

En intressant bok om vad straffpåföljden kan bli i ett annat land!

J

Joel Sommarsol

2009-12-31

Betyg

Jag blev besviken på den här boken. Jag tror att det alltid uppstår problem när författaren och den det handlar om dels befinner sig i en förfatare/journalist-intervjuperson/"offer"-situation.

Från början bör Tinna Frennstedts idé med boken ha väckts av en nyfikenhet och vilja att beskriva Karolina Johnsson som person och hennes öde samt att söka sanningen. Tyvärr är det flera saker hon inte lyckas med.

Ju mer jag läste boken ju mindre förståelse och sympati fick jag för Karolinas situation.
Men boken väckte ändå en tanke som jag får gång på gång när jag läser sådana här böcker....Nämligen när engagerade personer i stödorganisationer stödjer något utan att de verkar ha basala kunskaper, något som kommer fram i den här boken också.

Efter att ha läst den läste jag också "Glöm att ni har en dotter" där en annan bild av Katarna ges. Vilken som är mest sann har jag ingen aning om, men det är ändå intressant.