Dikter om kärlek och hat

Catullus

| 2007

Ett sjuttiotal av Catullus (84-54 f.Kr.) dikter presenteras här i ny översättning av Gunnar Harding och Tore Janson. Det är dikter fyllda av kärlek, sex, hat, svartsjuka och självmedlidande, men de är också ofta ömsinta och eleganta. I hans poesi tycker man sig urskilja en talande röst direkt ur det romerska folkvimlet, från den tid då Caesar och Pompejus stred om makten.Gunnar Harding (född 1940), författare, översättare och kritiker, har haft stor betydelse som introduktör av utländsk modernism, framför allt fransk, amerikansk och anglosachsisk lyrik. Tore Janson(född 1936), före detta professor i latin, har publicerat fl era böcker inom områdena latin, allmän lingvistik, fonetik och afrikanska språk.

Victoire Marcel

2016-12-08

Jag hade glömt hur tramsig han var. Min favorit var den om näsduken. Jag blir lite trött på när han börjar gnälla en massa om Lesbia dock, "Lesbia, du är dum!"

amanda sjöö

2011-02-16

Har aldrig skrattat så mycket när jag har läsr dikter: rekommenderas för alla er som söker nåt annat än dikter om sorg, död och dylikt. I Catullus dikter finns humor, erotik, hämdlystnad. Språker är så rättfram och modernt i denna översättning att man ömsom rodnar ömsom skrattar.

Gunvi Lundqvist

2010-03-14

Vet inte vad jag hade förväntat mig av denna lilla sköna bok, men inte räcker det till fem. Men intresset för Catullus består och hans ord: En kvinnas ord är som skrivet i vatten och vind, kan jag lika gärna applicera på mannen.