Die Entbehrlichen

Holmqvist, Ninni

| 2008


114


Ein Sanatorium voller Luxus und Komfort. Eine Gesellschaft, die nur auf ihre produktivsten Mitglieder, die ?Benötigten?, setzt. Und eine Frau, die ihnen ihren Körper und ihr Leben opfern soll. Weil sie fünfzig ist. Weil sie keine Kinder hat. Und weil sie liest. Eine Entbehrliche.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Hanna Melin

2020-04-13

Betyg

Ville ge denna bok högre betyg, för i all ärlighet är bara plotten värd en fyra - nästan en femma. Denna dystopi i svensk förklädnad är oerhört bra sammansatt. Miljön är perfekt, in i minsta detalj. Men något i språket skaver. Ibland är det nästan banalt. Barnsligt. Det handlar om 50-60-åringar, men det märks inte. Och historien är för knapp. Första gången jag faktiskt kan tycka att en roman är FÖR kort. Relationer hade kunnat utvecklats mer. Vem var Majken, liksom? Och syster Siv? Hade velat läsa denna som Manns Bergtagen, med långa filosofiska utbroderingar och fler öden, fler människor att lära känna. Jag känner knappt Dorrit när boken är slut. Men jo, den är bra. Det finns så mycket att hämta i detta upplägg att jag känner mig lite snuvad på en roman som borde varit storartad, pampig, nobelprismaterial. Men kanske den romanen borde ha skrivits av någon annan.

Betyg

Den här boken är förfärligt bra. Bokstavligt talat. Den är bra, och förfärlig. Den handlar om ett samhälle där befolkningen indelas i ”umbärliga” och ”behövda”. Boken följer en kvinna från hennes femtioårsdag och hur hennes liv blir som umbärlig.
Holmqvist genomför historien mästerligt med en enkelt språk som i all sin bedrägliga vardaglighet drar läsaren rakt in i både miljön och känslorna. Det går inte att värja sig.
Jag läste boken första gången 2014 och nu läste jag den igen.

Solveig Andersson

2015-10-09

Betyg

Ninni Holmqvist bevisar åter igen att hon hör till en av samtidens allra starkaste romanförfattare. Enhet är gripande, hemsk tillika underhållande om ett framtida Sverige som mycket väl skulle kunna bli realitet om vi inte aktar oss. Fem starka solar blir slutbetyget från mig.

Blommiga Barbro

2014-06-16

Betyg

En mycket stark, sorglig och bra roman- om än något märklig. Det tog ett tag innan jag väl kom in i handlingen, men när jag väl gjorde det så var det omöjligt att sluta läsa. Rekommenderas varmt!

A

Anna Jensen

2013-08-09

Betyg

Så annorlunda, spännande, intressant, klok, sorglig. Ett måste för var kvinna att läsa! (Ja, jag tror att den passar bättre för kvinnor än män, om jag nu får skriva så)

Joanna Björkqvist

2011-03-30

Betyg

En mycket bra och tänkvärd bok om livet och hur vi värderar det och människor omkring oss. Otäck, sorglig och gripande.

Kristina Bergström

2011-03-23

Betyg

Den här boken är verkligen en väckarklocka! Måste läsas av alla som älskar böcker och livet!!!

A

Angela Alvarez

2010-11-18

Betyg

När sista bladet är vänt älskar jag denna ljusnande dystopi, men efter en stund börjar jag irritera mig på vissa aspekter - som att protagonisten går från imponerande till kvinnlig kliché. Men det är ändå en fascinerande story; idé, och Holmqvists språk är så långt ifrån otympligt man kan komma.

Karin Stenman

2010-08-10

Betyg

Intressant och tankeväckande

Lotta Berling

2009-11-21

Betyg

Ninni Holmqvist är alltid bra, men jag tycker mer om hennes noveller.