Ljudbok

Dexter Olsson Adventures - Flykten till vulkanön

Wiander, Michael

| 2019

Flag from sv

5


Andra boken i den nya succéserien för alla åldrar - Dexter Olssons Äventyr!"Den är så bra att jag tjuvläser på kvällarna!" | THEODOR 8 år"En av de bästa böcker jag läst!" | ELLY 12 år"Spännande. Rolig. Bra!" PAULINE 15 årDexter Olsson har rymt i en ubåt från Motståndsrörelsen på Svalbard, tillsammans med den supersmarta talande schimpansen Tomas och den talande musen Max, för att ta sig till Afrika och stoppa den onde Evan Kostroff från att tillverka osynlighetsbältet på Vulkanön. Men resan till Vulkanön tar oanade vägar.Tomas vill hitta sina schimpansföräldrar i Afrikas djungler och Dexter möter den busiga cirkusflickan Nikita. Ska Dexter och hans vänner lyckas hindra professor Ubu-tutu från att masstillverka morfars osynlighetsbälte? Ska Kostroff lyckas bygga upp sina nya rymdvärld och förinta världen? Det blir enkamp mot klockan, där Dexter jagas från alla håll och...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Gustav 9 år:
Vi läste boken tillsammans. Den är väldigt tjock men när man börjar läsa den är det svårt att sluta. Jag låg flera kapitel före mamma ibland. Då fick hon och Philip läsa ikapp. Mamma ville läsa annat ibland. Vet ni att det ska bli 13 delar? Det är häftigt att kunna säga att man läst så tjocka böcker.

Jag tycker att det är en rolig och spännande bok. Det är roligt att Dexter reser runt i världen och jag gillar karaktärerna. Den är fantasifull och ibland lite galen. Den är inte läskig alls.

Boken handlar om Dexter Olsson. Han har rymt i en ubåt med supersmart chimpansen Tomas och den talande musen Max. De åker till Afrika tillsammans där de ska stoppa onda Evan Kostroff. Det är många som jagar Dexter eller letar efter honom i denna bok. Illustrationerna är fina.


Philip 7 år:
Jag tycker att boken är bra och spännande. Den var rolig också. Jag ville läsa varje kväll men mamma ville läsa annat också. Hon tycker det är roligt med bilderböcker ofta. Jag kommer aldrig kunna läsa en så tjock bok som den här. Alla böckerna är lika tjocka men de är spännande så man vill läsa vidare. Chimpansen är min favorit.

AC (mamma):
Som båda tidigare nämnt så är detta en mycket tjock bok men berättelsen är bra och fångar en med både humorn och spänningen. Jag måste som sagt blanda upp med annat ibland och därför läste Gustav på på egen hand. Egentligen tror jag att det är det man ska göra när barnet kan läsa själv så att de kan läsa så mycket de vill och sedan kan man diskutera boken. Boken är rätt lättläst och det finns några bilder.

Historien i sig är trevlig och även jag gillar att de rester runt i världen. Man lär sig saker från boken och det är ganska mycket fakta men inget som avskräcker. Det är lätt att se karaktärerna framför sig och Michael är bra på berättandet.

A

Annette

2019-02-10

Betyg

Spännande, rolig och fantasifull!

Betyg

Detta är andra bjässe-boken på nästan 700 sidor i serien om Dexter Olssons äventyr där vi får följa huvudkaraktären Dexter, en ung kille som ofta är bitter på samhällets vuxna. Han har blivit delaktig i sin morfars motståndsrörelse mot dennes ärkefiende Kostroff - en elak uppfinnare som vill ta med yttersta eliten bland mänskligheten till en ny rymdvärld för att sedan förinta resten av mänskligheten.
Morfar är nobelpristagare, uppfinnare och upptäcktsresande men framförallt också chefen över den rörelse som försöker stoppa Kostroff.

I denna boken får vi följa när Dexter och hans bästa kompis Tomas (en supersmart talande apa) rymmer från motståndsrörelsens bas trots de vuxnas förbud. Då de tänker ta sig an att stoppa Kostroffs bas på Vulkanön, till sin hjälp har de en liten talande mus vid namn Max samt massor av morfars kluriga uppfinningar.

Första boken i serien gav jag kritik för att jag upplevde den väldigt normativ och med otroligt mycket män bland de äventyrliga karaktärerna. I denna boken märks att Wiander har arbetat på att få boken mindre stereotyp. Dels så utvecklar han karaktären Manuela - i första boken är hon framförallt en rultig kvinna med sydamerikanska rötter som självklart var Morfars städerska. I andra boken får hon en djupare karaktär och det visar sig även att hon är fullt kompetent pilot som kan köra motståndsrörelsens hypermoderna flygplan. Wiander skriver även in en ny karaktär i form av cirkusflickan Nikita som är stark, modig och älskar djur. Dock så stör jag mig ändå lite på denna karaktären och hur de övriga bemöter henne och ser på henne. Hon känns som ett litet barn i relation till Dexter och Tomas. Samtidigt är det svårt då Wiander verkligen är pågång att skapa en unik karaktär i Nikita, och det kanske är helt rätt linje han är på. För precis som Dexters brister synliggörs i boken så kan det vara helt rätt att Nikitas brister också blir synliggjorda. Men det var ändå något som irriterade mig kring Nikita, detta var dock inget som A uppmärksammande.
På tal om Nikitas kärlek till djur så är också detta något som genomsyrar boken. Vi får ”lyssna” på många av Dexter och Tomas reflektioner om djur i fångenskap som ligger på en nivå som passar målgruppen. När Nikita även kommer in i bilden så läggs även hennes engagemang för djurs välbefinnande på detta. Har man ett barn som är engagerad för djurs rättigheter så tror jag barnet kommer trivas med läsningen i ”Flykten till vulkanön”.

A uppskattade genomgående boken, även om han i efterhand kunde hålla med om att boken innehåller många sidospår och det egentligen inte händer så mycket på 700 sidor i den övergripande storyn. Utan plötsligt får vi hela tiden läsa små sidospår-berättelser som jag som vuxen upplevde blev lite för mycket, A protesterade dock aldrig och ville inte sluta läsa boken. Men jag skulle ändå säga att detta är en bok som passar bäst för barn att läsa på egen hand - även om föräldrar är olika precis som barn.
Jag som högläsande förälder uppskattade boken nu men kände ändå ett behov av en paus ibland och läsa en annan bok i mellan. Detta behov kände inte A och det blev något som förstörde lite av hans läsupplevelse då vi hoppade ifrån berättelsen för att sedan komma tillbaka.
Men för barn som behöver komma igång med läsningen så händer nya saker hela tiden och det är lättare att fortsätta läsa den tjocka boken till slut för den yngre publiken.

Första boken gav jag även kritik pga felaktig fakta kring diabetes och blodsockerfall. En eloge till Wiander som både korrigerat i bok ett till att nytrycket kommer samt i denna boken även skrivit in gedigen mängd korrekt fakta kring diabetes så att de barn som hann läsa ettan ändå får möta korrekt dia-info i denna andra del.
Boken är otroligt faktaspäckad och jag tycker att Wiander även blivit bättre på att väva in faktan i berättelsen på ett mer naturligt sätt i andra boken.
Dock är det väldigt mycket fakta och för mig som förälder kan det kännas lite präktigt då jag genomskådar Wianders
tankar. Men återigen - det var inget som A 8 år tänkte på eller verkade uppfatta.
Och visst lär han sig, i skolan har de just nu gått igenom alla världsdelar och Dexters resor runt världen har varit en bra repris för att befästa kunskaper.
Så jag tycker i slutändan att det känns helt okej, men är man en förälder som
värnar den själsliga och känslomässiga upplevelsen av att läsa god litteratur och avskyr när barnlitteratur är tillrättalagd med ett lärande syfte - ja då kommer man ha svårt för Dexterböckerna. Men den viktigaste frågan är vad era barn tycker?

Boken är också väldigt mild utan blodiga våldsamheter och sättet som motståndsrörelsen tar sig an Kostroffs medhjälpare är alltid kreativa och milda metoder. Även Dexter tillåts vara känslosam, rädd, ledsen och t.ex sakna sin mamma. Fint att se hur Wiander beskriver Dexter och låter oss få inspireras av pojkar som inte döljer sina känslor. Bra!

Klart läsvärd bok som har blivit uppskattad, även om jag som förälder ändå känner lite lättnad över att den är slut. A däremot vill att tredje delen ska komma på direkten. Så kanske passar den bättre för barn att dyka ner i själva men samtidigt så lyfter Bibliotekstjänsts recension upp boken som en perfekt högläsningsbok. Så även där finns olika åsikter.

J

Betyg

Rolig, spännande och skickligt skriven!