Det växte ett träd i Brooklyn, del 2

Smith, Betty

| 2017

Flag from sv

29


EN UNG KVINNAS FÖRTVIVLAN, MOD OCH DRÖMMAR BROOKLYN 1916: Julen då Francies pappa dör faller ingen snö över Williamsburg. Gatorna är grå, vinterkläderna för tunna och hennes mamma väntar ett nytt syskon. Fjorton år gammal tvingas Francie att sluta skolan för att försörja familjen. Ändå vägrar hon att släppa hoppet om att kunna utbilda sig och bli författare. Med okuvlig nyfikenhet arbetar hon sig upp från det smutsiga fabriksgolvettill en tidningsredaktion på Manhattan. Innan hon drabbas av kärleken det kanskeallra största hindret för fortsatta studier Det växte ett träd i Brooklyn är en slagfärdig och underhållande uppgörelse med en tid som ville sätta kvinnor på plats. Genom den unga Francies orädda blick får vi ta del av ett svunnet New York på ett sätt som känns viktigt för våra egna liv. Starka kvinnor i flera generationer En berättelse på tröskeln till framtiden....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

V

Villivonkansbooks

2017-10-04

Betyg

I del 2 av Det växte ett träd i Brooklyn har några år gått. Francies pappa dör och Francie tvingas att sluta skolan fjorton år gammal för at försörja familjen. Hon vägrar ändå att släppa hoppet om att utbilda sig och en dag bli författare.
Det växte ett träd i Brooklyn är en fantastiskt stark skildring av Francies uppväxt i Brooklyn. Den skildrar en stark målmedveten kvinna som gör allt för sin familj. Del 2 kom jag direkt in i och sögs genast med i handlingen. Hade gärna sett att boken getts ut som en helhet istället för i två delar. Helheten hade blivit bättre då, nu var jag inte överväldigad av del 1, men däremot del 2 tycker jag är fantastiskt bra. Elena Ferrantes uppväxtskildring kan slänga sig i väggen, denna är något helt annat, så mycket bättre, jag blir berörd av både språket, historien, ja allt. Omslaget på boken är så fint! En tidlös klassiker som kommer hänga med för lång tid framöver.
Del 2 får en tveklös fullpott

Eva Möller

2017-09-09

Betyg

En underbar skildring från 1900-talets början. Gripande med mycket värme.

J

Betyg

Underbar, stark och gripande!