Det tysta huset

Pamuk, Orhan

| 1998

Det tysta huset utspelar sig i Turkiet i slutet av 70-talet. De sex huvudpersonerna fr oss genom monologer in i berttelsen. I ett gammalt hus bor den 90-riga nkan Fatma med sin ende tjnare Recep, en dvrg i femtiorsldern. P sommaren kommer de tre barnbarnen frn Istanbul, deras frldrar r bda dda. Det r gymnasten Metin som drmmer om att emigrera till Amerika, det r den vnsterradikala studentskan Nilgn och slutligen den ldste, Faruk, en ltt alkoholiserad historiker med ett misslyckat ktenskap bakom sig. Den sjtte berttaren r tjnaren Receps brorson Hasan. Recep och hans bror r utomktenskapliga sner till Fatmas sedan lnge dde man Slahattin i en frbindelse med en tjnstekvinna. Detta r en noga bevarad hemlighet endast knd av Fatma och de tv brderna. Romanen liknar ett antikt drama dr hndelser fr mer n 50 r sedan - nr Fatma och Slahattin...

Izabela Horn

2013-11-02

Det var lngesedan jag lste en sdan trkig bok. Lste inte ut den, livet e fr kort fr trkiga bcker

S

Sara .

2012-01-17

Omtumlande med imponerande sprk.

L

Lars Andersson

2011-05-20

Den hr var fr svr fr mig, men jag frskte eftersom jag i vrigt inte hade ngot att anmrka p, men till slut s gick det tyvrr inte lngre, s jag slutade lsa.

Jacob Rossing

2010-08-30

Jag har sllan lst en bok med s mnga osympatiska karaktrer. Ngot som gjorde det svrt att behlla intresset fr berttelsen.

Ida Salomonsson

2009-09-23

Bra upplgg, men boken r lngsam och ngestladdad. Kmpar mig igenom boken fr att bli helt betagen av de sista 4-5 sidorna. Det r nstan att jag luras att tro att hela boken varit lika fantastisk.