Det svåra fallet K

Ökvist, Lennart

| 2012

Flag from sv

6


"Allt började den sommarmorgon som Louis knackade på vår dörr och hade frågor om Gerhard Lanier. Gerhard som jag trettio år tidigare arbetat med på sinnessjukhusets fasta paviljong, men som sedan försvunnit, helt enkelt gått upp i rök. Men egentligen började historien långt, långt tidigare..." Det är en av ingångarna i Det svåra fallet K, där sökandet efter Gerhard under en sommar och höst upptar några personers intresse. När så historien rullas upp, färgad av distorserade minnen och önskningar, blir det alltmer oklart vem de letar efter, eller varför... I en brett upplagd kriminalroman tar Lennart Ökvist oss i Det svåra fallet K in i en värld där ingenting är svartvitt, allra minst personerna och deras bevekelsegrunder, och där svaren finns att söka mer i skuggorna än i det klara sensommarljuset.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Monika W

2014-08-16

Betyg

Den här boken har stått oläst i min hylla i vad som känns som evigheter. Det kan bero på att jag inte hört så mycket om den, att omslaget inte lockar mig ett dugg och att baksidetexten inte låter speciellt intressant. Inte så mycket talar för den så att säga. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2014/08/det-svara-fallet-k-av-lennart-okvist.html

Kristina Simar

2013-05-10

Betyg

Jack som är berättarrösten i denna roman hade i mitten av 1970-talet ett sommarvikariat på Västerviks mentalsjukhus, slutna paviljong. Han blev intresserad av den tystlåtna patienten Gerhard som Jack inte tyckte passade in i miljön. Han gjorde några försök till kontakt, men det gav inget resultat. En kort tid efter att Gerhard skrivits ut, försvann han helt plötsligt.

Tiden går och det blir maj 2010, Jack, hans hustru och barn är på sitt torp utanför Västervik. Plötsligt står en främling i dörren och presenterar sig som Louis Berg. Louis berättar att han är intresserad av den försvunne Gerhard och han vill ställa lite frågor till Jack, eftersom han jobbade på mentalsjukhuset när Gerhard befann sig där. De blir snabbt vänner och börjar tillsammans att letat efter Gerhard.

Parallellt med deras sökande efter Gerhard får vi läsare ta del om det som hände Gerhard från det han blev utskriven från mentalsjukhuset tills handlingar går ihop.
Upplägget är intressant och det är en suggestiv roman som leder till många frågor om mentalvården och hur man upplevs som mentalsjuk som man kallades på 1970-talet. Temat var intressant och jag tyckte om det jag läste, men tyvärr var korrekturläsningen inte helt okej och det gjorde att jag fick stanna upp, läsa om en mening flera gånger för att få ihop den. Men sammanfattningsvis så fick jag en bra inblick om mentalvården på 1970-talet.