
Ibland är det faktiskt bra att bli rädd! Om det kommer en krokodil simmande när du ska bada till exempel. Men om du träffar en lurvig spindel, eller ska gå ensam upp på en mörk vind hur farligt är det egentligen? Det finns mycket som kan kännas läskigt: vitsminkade clowner, kryllande småkryp och tonåringar utanför affären. Eller att sova över, till och med hemma hos bästa kompisen! Med humoristisk ton i både text och bild skildrar Annica Hedin och Hanna Klinthage vanliga (och ovanliga) rädslor. En bok i samma anda som deras kritikerrosade bilderbok Dom som kallas vuxna.
Visa mer
Recensioner
@barnboksfamiljen på instagram
2020-05-14
Betyg
Förra året gav Hedin & Klinthage ut den uppmärksammade boken ”Dom som kallas vuxna” som på olika sätt observerade konstiga beteenden hos vuxna och förklarade dessa på ett humoristiskt sätt för barn.
Nu har uppföljaren kommit som istället fokuserar på olika läskiga saker som ofta skrämmer barn. Genomgående i boken så märker vi hur författaren valt ämnen med ett starkt barnperspektiv. Små och stora saker som man som vuxen under läsningens gång får en påminnelse om. För ofta hade man glömt bort hur läskigt det kunde vara, men nickar igenkännande när man väl läser och minns. För många barn blir det nog också igenkänning.
Monster, att komma bort, att sova över hos en kompis, människor som skriker och mycket mer. Men kanske är vissa av sakerna rätt ofarliga ändå?
Genom att vi bekantas med de olika karaktärernas tankar så får vi ser situationerna ur ett nytt perspektiv.
Vi får även se ett uppslag med massor av olika människor som berättar om just sina rädslor. Här ler jag och tycker att det är fint att synliggöra rädslor som ”Äta mat som jag inte känner igen” och ”När de ropar upp mitt namn och jag måste säga ”Ja””. Rädslor som absolut kan kännas läbbiga och bör visas omtanke och respekt.
Boken är även normkreativ på olika finurliga sätt utan att det skrivs barnet på näsan. På ovanstående uppslag så kan vi se en man med skägg som tänker ”Att Benke ska sluta vara kär i mig.” vilket vi tolkar som ett manligt smeknamn. Vi ser även många olika slags människor representeras men även vissa tankebubblor utmanar normer då man inte alltid förväntar sig vad som står i dem.
Det finns helt enkelt mycket bra i boken och jag tror den passar extra bra för oroliga barn som tänker mycket på olika rädslor. Då borde den kunna öppna upp för samtal och gemensamma funderingar.