Det som tillhör mig

Holt, Anne

| 2002

Flag from sv

860


I ett kalt källarrum någonstans i Norge sitter nioåriga Emelie inlåst. Hon vet inte var hon är eller vad hon gör här. Inte heller vem mannen är som kommer med mat och vatten. Men instinktivt vet hon att hon måste vara snäll mot mannen. Annars kan det gå för henne som för Kim, pojken som var här men som försvann och aldrig kom tillbaka. Under tiden sprider sig skräcken i hela Norge. Allt tyder på att kidnapparen noga valt ut sina offer. Men varför just Emelie och Kim? Två barn från olika delar av Oslo, från familjer som aldrig förut hört talas om varandra. Yngvar Stubø, kriminalinspektör vid norska rikskrim, står lika maktlös som alla andra. Men han beslutar sig för att pröva en annorlunda väg. Han söker upp Inger Johanne Vik, psykolog och jurist med ett förflutet inom amerikanska FBI. Inger Johanne vill först inte hjälpa honom. Men när man hittar ett barnlik ändrar hon sig. Det...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2015-12-20

Betyg

Mycket bra och lättläst om än kanske inte så realistisk historia. Tycker om relationen mellan huvudkaraktärerna som sakta växer fram.

K

Katarina Johansson

2014-03-11

Betyg

Den bästa bok jag läst av Anne Holt.

Therese Lindskog

2013-12-08

Betyg

En lätt läst däckare som har sin upp och ner tillfällen.

A

A-K Löfgren

2013-02-07

Betyg

Spännande och lättläst

M

Mats Sigfridsson

2011-11-22

Betyg

Ok deckare men väldigt mycket standard.

A

Anna Hellberg

2011-11-03

Betyg

Vansinnigt bra

Liam Olsson

2011-10-29

Betyg

Rysningar! Fy fan vad jag tyckte den var bra!

Betyg

Trots att jag gillar Holts karaktärer, så griper inte riktigt boken tag i mig. Känner inte drivet framåt.

Sofia Åkerberg

2010-06-11

Betyg

En bra deckare är som en kall öl — det är aldrig fel. Anne Holt levererar vanligtvis riktigt trevliga varor och så även i denna bok där hon har lämnat den något svåråtkomliga polisen Hanne Wilhelmsen för en ny hjältinna: Inger Johanne Vik.

Barn försvinner från flera orter i Norge för att återfinnas döda med beskedet ”Du fick som du förtjänar”. Alla utom lilla Emilie som också var den första att försvinna. Polisen Yngvar Stubø kämpar dag och natt för att hitta en öppning i fallet och tar i ren desperation kontakt med Inger Johanne Vik, forskare inom juridik och psykologi. Hon har nämligen också genom FBI gått kurs i profilering. Inger Johanne förhåller sig dock avvaktande och nystar samtidigt själv i en gammal rättsskandal. Men när fler barn försvinner går det inte längre att stå utanför och hon dras samtidigt till den trygge Yngvar.

Inger Johanne och Hanne påminner i mångt och mycket om varandra, de är personer som det är mycket svårt att komma inpå livet. Ibland så till den milda grad att man som läsare inte riktigt förstår varför omgivningen anstränger sig så mycket som den gör. Utvecklingen av relationen mellan Inger Johanne och Yngvar är trots detta av någon anledning trovärdig och dessutom ganska rar — man unnar dem verkligen varandra.

Även språkmässigt vet Holt vad hon gör och det skadar ju inte att översättningen är gjord av självaste Maj Sjöwall. Det hela är flyhänt och pepprat med trevliga ord som ”dagvill”. Däremot blir författaren lite väl överambitiös när det gäller att knyta ihop precis alla trådar mot slutet, det hela känns lite krystat.

Men, kan man annat än gilla en bok där hunden är döpt till Jack, Kungen av Amerika?

J

Johanna Falkered

2009-07-01

Betyg

En riktigt spännande deckar med obehagliga inslag, Inger Johanne är en av mina absoluta favoritkaraktärer.