Det som ögat ser

Lagerhammar, Ann

| 2006

Flag from sv

22


Som forskare i genetik har Lykke kontroll. Hon kategoriserar, organiserar, ställer frågorna, söker svaren. När hon blir vald att representera Sverige i ett EU-finansierat forskningsprojekt trakasseras hon av en manlig kollega. Hon har blivit kvoterad, anser han, och lika plötsligt som oväntat rämnar hennes omsorgsfullt ordnade tillvaro. Medan hon förtvivlat söker efter svar på frågor hon ännu inte har ställt får hon av en tillfällighet syn på en notis ur en fransk dagstidning. En byggnadsarbetare har i ett rivningshus i Paris funnit en dagbok, daterad mellan 1838 och 1860 och författad av en hermafrodit vid namn Herculine Barbin.  Driven av känslor hon inte förstår reser Lykke till Paris, till Bibliothèque nationale, där dagboken finns. Hon möter Herculine, som av nunnor uppfostrades till kvinna, men som vid tjugotvå års ålder befanns vara man och tog sig namnet Abel. En ung...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sara Gren

2015-02-21

Betyg

Fantastisk huvudkaraktär och fantastisk roman om könsidentitet. Språket är underbart och Herculine/Abel Barbins dagbok berör. Att historien utspelar sig i Paris är ett mysigt plus.

Victoire Marcel

2014-10-03

Betyg

Underbar, känns fräsch och annorlunda.

eva arkelid

2011-10-31

Betyg

en mycket bra skriven bok om människors sökande efter identitet. Boken är mycket lättläst och den går inte att lägga ifrån sig.