Det öppna samhället och dess fiender är en av 1900-talets viktigaste böcker på samma gång en kraftfull kritik av de totalitära ideologiernas intellektuella ursprung och ett kompromisslöst försvar för de demokratiska institutionerna och det öppna samhället.Det öppna samhället har inte bara ett historiskt intresse som en ovanligt djupgående exponering av 1900-talets dominerande totalitära läror , den är fortfarande en högaktuell text i vår samtid. De intellektuella svagheter som Popper identifierade i de totalitära rörelsernas tankesystem har en förmåga att ständigt dyka upp på nytt, i nya tappningar och sammanhang.Detta är en efterlängtad och reviderad nyutgåva av Det öppna samhället och dess fiender, i översättning av Andrew Casson och Bo Ekström, med ett nyskrivet förord av Håkan Holmberg.
Fantastiskt bra! Popper briljerar med en minst sagt skarpsynt och heltäckande analys av Platons politiska filosofi som ger vid handen många fascinerande teorier och påstående rörande moderna demokratiska tankegångar och ideal. Trots bokens höga komplexitet är Popper mycket pedagogisk och använder sig utomordentligt väl av språket för att förklara de förekommande tekniska termerna. Dessutom är Poppers mästerverk minst lika aktuell i dag som när den skrevs för ungefär 60 år sedan. Läs och njut!
Den här boken läste jag om (svenska utgåvan) efter det jag sett en av sommarens roligaste pjäser: Moral Science Club på Judiska Teatern i Stockholm. En oöverträffad pjäs om Poppers, Wittgensteins och Russells möte i Cambridge 1946. Poppers uppgörelse med Hegel, Marx och Platon betydde mycket för mig när jag först läste den på 60-talet och hindrade mig från att sjunka ner i 68-träsket.