Det kallas kärlek : en socialpsykologisk studie om kvinnors underordning oc

Holmberg, Carin

| 1993

Kamali 

2016-07-13

Otroligt bra och intressant. En riktig ögonöppnare med hög igenkänningsfaktor om maktspelet, eller snarare maktmissbruket, som finns i heterosexuella kärleksrelationer. Det enda minuset (eller pluset om en vill det) är att boken ibland känns lite förlegad, vilket ju ändå tyder på att det trots allt hänt en del på jämställdhetsfronten sedan boken skrevs för 23 år sedan.

Klara Ahlersten

2013-12-26

Tar upp oerhört intressanta aspekter av ojämställdheten som en annars aldrig tänkt på. Lite dogmatisk i sitt språk och utgår alltid ifrån att hon själv har rätt.

Johanna Galenpanna

2010-01-30

Jag hade nog väntat mig något annat av den här boken (den var rätt torr..) Något mer.. Flytande. Men det är ju faktiskt en avhandling, och en ganska intressant sådan. Det som drar ner mitt betyg är att författaren intevjuade endast 10 par. Det är, tycker jag, inte riktigt tillräckligt för att ge en nyanserad bild av verkligheten. Dessutom hade hon "fått tag" på paren via familjerådgivare (tror jag att det var) och redan där kan man ju göra en kvalificerad gissning; nämligen att paren inte var riktigt nöjda med hur deras förhållande ser ut. Hon har även tagit med par som hon känner personligen, och där borde hon ju ha haft en relativt god uppfattning om hur parets förhållande såg ut, vilket kan göra att "bevismaterialet" anpassas efter hennes teori. Så det känns lite som en orättvis bok, vilket är synd eftersom det verkligen behövs nyanserade böcker i den här genren för att frågorna ska kunna tas på allvar även av skeptiker. Någon skrev här under att den är väldigt spekulativ för att vara en avhandling, och det håller jag absolut med om.

A

Artur Foxander

2010-01-15

OTROLIGT bra att den finns. Väldigt bra och tänkvärt tema... MEN: För att vara en doktorsavhandling så är den väldigt spekulativ och drar många förhastade slutsatser.(Även om jag håller med till minst %). För att vara skönliterär är den väldigt torr. Så där fastnar den i gränslandet. Rekomenderar "Med uppenbar känsla för stil" som ett bra komplement.

miranda åkermalm

2009-10-06

Ojojoj! Den här boken har nog förändrat många liv, ger den jämt till vänner som omdefinierar begreppet jämställdt fröhållande. Väldigt sorglig och ibland önskar man att man inte visste bättre. Men samtidigt hopp, det är inte mig dte är fel på.