Det gångna är inte en dröm: en självbiografisk roman

Åtta år gammal var jag när morfar tog min hand och inte släppte den förrän vi hade funnit mina föräldrar i Athen. Vem vet vad som annars hade hänt mig, om jag hade stannat kvar. Någon vecka tidigare hade en hop fascister med vapen i hand tvingat alla människor samman på kyrkans yttre gård. Där stod vi unga och gamla skräckslagna medan deras beryktade capo långsamt synade den ena efter den andra för att till slut välja ut några män som han tog med sig. Deras kroppar återfanns aldrig. Det var 1946, någon gång på våren eftersom mandelträden i långa rader blommade och dalen var som vackrast.Så inleds den självbiografiska romanen, berättelsen om vad som format människan bakom ett av landets mest älskade författarskap.

Jonas Pettersson

2012-09-15

Med sitt enkla, sparsmakade språk målar Theodor upp fantastiska, men också hemska bilder av Grekland i en svunnen tid. Berättelserna från hans barndom är helt underbara.

Maria Jönsson

2012-08-21

Tar mig tyvärr inte genom denna bok. Hade nog för stora förhoppningar. De uppfylldes inte.

Camilla Eriksson

2011-05-25

Denna bok får bara 2 plus av mig lite smårolig men för seg för att vara en självbiograf.

Elisabeth Karlberg

2011-04-02

En mycket "varm" bok som jag inte kunde släppa skriven av en man med ett otroligt språk.

Sonja Ahlström

2011-01-13

Fiiin... Och, som sagt, så omsint. Starkt. Absolut en av de bästa jag läst av Kalifatides. Detta är en bok att återvända till, att läsa om och om igen. Jag vill bara klappa på boken när jag håller i den, stryka den varsamt över framsidan. Detta går rakt in i hjärtat.

Kjell Åke Hansson

2010-12-18

Elegant och vackert, ja. Men också en aning kliniskt. Jag har skrivit lite mer om boken på: http://bit.ly/fMS9Hh

Thony Glans

2010-11-17

En av de absolut bästa böcker KallfatIdes skrivet! En bok omöjlig att lägga ifrån sig...många gånger läser jag om vissa stycken, för att inte riskera att missa en enda liten nyans eller detalj i boken. Läs den!

Jimmy Bodén

2010-10-13

En ömsint, finstämd och bitvis humoristisk skildring av en pojkes uppväxt i mitten av förra seklet.