Det finns annan frukt än apelsiner

Winterson, Jeanette

| 2006

Flag from sv

552


Det här en berättelse om Jeanette, adopterad av evangelister i en liten industristad i norra England på 60-talet. Hon uppfostras vid sidan av spirituella giganter som Vittnade Elsie och Pastor Spratt och är ämnad för missionärfältet. Dessvärre gör den karisma som gör henne till en sådan framgångsrik frälsare också att hon lyckas frälsa en av flickorna i församlingen lite väl mycket. Kärleken och sex fanns inte med i hennes mors planer för henne och särskilt inte i den här skepnaden. Vid sexton års ålder tvingas hon lämna församlingen, hemmet och familjen. Här borde det finnas utrymme för en flod av bitterhet, men Winterson är aldrig bitter, istället präglar hennes karaktäriska underfundiga och kvicka humor hela romanen och lämnar läsaren med en varm och behaglig känsla och en törst efter mer av denna fantastiska författare. Det finns annan frukt än apelsiner har blivit en modern...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Zack Simone

2017-08-03

Betyg

Ett ytterligare bidrag till den outsinliga och viktiga litteraturen som belyser religionens låtsasvärld. Bra fond mot helt vanlig kärlek betraktad som farlig och fel.

M

maria görts

2014-12-06

Betyg

Stark trea för första delen.

Sanna Axelsson

2013-03-13

Betyg

Riktigt mysig! Intressant att få se in i ett barns religiösa uppväxt, och det kändes nytt och fräscht med en bok som tar upp homosexualitet utan att allt handlar om det. Här är det mest något vi vet om, som ligger i bakgrunden, som formar en människa snarare än att vara hela hennes tillvaro. Mysigt språk också, trots översättning.

Per Englund

2013-02-10

Betyg

Helt okej, men inget mer!

Ulla Englund

2012-08-11

Betyg

Inte riktigt i min smak, för mycket gud och drastisk humor. Men ett angeläget ämne och välskriven.

Jeanette Algeson

2012-02-15

Betyg

Inte en av de bästa av Wintersons böcker. Jag älskar vanligtvis hennes subtila humor och mysiga miljöer. Boken är absolut läsvärd, men av henne som författare finns bättre.

S

Sara .

2011-06-02

Betyg

Rolig. intressant, utlämnande och samtidigt sparsmakad. En framtida klassiker!

maria karlsson

2011-04-15

Betyg

Ja vilken humor och berättarglädje det fanns i denna bok. Så träffsäkert.

Kenneth Olausson

2011-03-10

Betyg

Wintersons debutroman börjar som en skälmroman om en brådmogen adopterad flicka i en förvirrad religiös miljö och slutar ... ja, hur slutar den? Mitt intresse mattades påtagligt sista fjärdedelen av boken. Inget i den förebådar enligt min mening vilken god författare Winterson skulle bli.

Robin Harrysson

2010-06-23

Betyg

En fantastisk debutroman om Wintersons uppväxt som adopterad i ett evangelistiskt hem som inte accepterar hennes dragning till andra kvinnor. Mer rak och mindre experimentell än senare böcker. Trots hemskheten i berättelsen är den full av värme, kärlek, humor och en prosa som får en att smälta.

Engelska Väninnan

2010-02-12

Betyg

Om Wintersons uppväxt i Lancashire, helt präglad av den väckelseförsamling som hennes mor delvis ledde. W. hade tänkt bli predikant men blev utesluten för att hon som flicka hade lesbiska förhållanden. Mycket märklig mor. Detta är Wintersons debutroman, delvis svårläst, inte helt lyckad i konstruktionen, men handlingen i boken engagerar. Slutet bra skrivet.

Louise A

2010-01-09

Betyg

Detta var inte alls vad jag trodde, med tanke på vad Winterson åstadkommit förut.

Karin Waller

2009-04-13

Betyg

that is the way with stories; we make them what we will. It’s a way of explaining the universe while leaving the universe unexplained