Det enda könet: Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur detta faktum förstör ditt liv och världsekonomin
"Ekonomi handlar om pengar och varför de är bra", påstod Woody Allen. Fast riktigt så enkelt är det nog inte. Hur får du din middag? lyder ekonomins grundläggande fråga. Det är i själva verket en ytterst komplicerad fråga. Nationalekonomins fader Adam Smith skrev att slaktaren, bagaren och bryggaren tillverkar sina produkter, inte för att de är snälla utan eftersom de tjänar på det. Det är egenintresset som ställer middagen på bordet åt oss, skrev Adam Smith. Men han glömde påpeka att hans mamma ställde fram den åt honom varje kväll. Ur tanken på egenintresset föddes den ekonomiske mannen som begrepp. Homo Economicus, huvudpersonen i vår tids stora berättelse. Berättelsen om att människan i grund och botten är...
2013-01-25
En riktigt bra bok. Kielos tar ett brett grepp, och förklarar världen på et självklart sätt när hon kombinerar feminism och ekonomisk kritik. Men varje ord hon skriver är gasnka självklart, vilket får mig att undra vad som gör oss så blinda för den värld vi lever i, att vi behöver sådana här böcker som säger det alla vet men ingen säger. Läs!
Blev ännu mer sugen på att läsa ekonomisk historia efter att ha läst denna. Mycket välskrivet och angeläget om hur nyliberal ekonomisk teori osynliggjort kvinnors obetalda arbete genom historien. Kielos visar tydligt hur detta arbete hela tiden varit en förutsättning för att "den ekonomiske mannen" skulle kunna vara fri och (förment) oberoende. Hennes ifrågasättanden av huruvida det öht finns något oberoende kommer jag definitivt bära med mig.
Finanskriser som leder till arbetslöshet och nedskärningar i välfärden påverkar oss alla, men det är inte lätt att förstå det ekonomiska språket som de analyserande experterna talar. De tar över verklighetsbeskrivningen med en förmänskligad marknad som kan bli ”nervös och behöver lugnas”, och de mänskliga relationerna smittas av ekonomiska kalkyler, ”investera i en relation”, ”ha marknadsvärde” eller ”ta en känslomässig kostnad”. Katrine Kielos, författare och debattör (bl.a skribent på Aftonbladets ledarsida) synar den ekonomiska politiken och dess språk i debattboken ”Det enda könet”. Ur ett feministiskt perspektiv ifrågasätter hon nationalekonomiska teoriers anspråk på sanning och menar att de i själva verket utgår från värderingar och en viss typ av människosyn. Grundbulten i t.ex. Adam Smiths modell, the economic man, är att det människans grundläggande karaktär att sätta sitt eget bästa framför allt. Genom rationellt handlande och förnuft, traditionellt manliga egenskaper, förväntas vi agera. Avund och girighet får oss att arbeta hårdare, vilket leder till ekonomiskt tillväxt och gynnar samhället. Om systemet medför att människor far illa så är ingen skyldig. Det är ekonomins, marknadens fel och den är oundviklig. Kvinnors traditionella uppgifter, omsorg om andra och hushållsarbete, står i motsats till egenintresset och har inte värderats eller mätts i pengar, t.ex. i ett lands BNP. Det förutsätt att kvinnor utför dem gratis eller med låga löner men utan detta arbete skulle samhället inte fungera.
Kielos är skicklig i att på ett enkelt sätt förklara nationalekonomiska teorier med hjälp av vardagliga metaforer. Boken är lättläst, är välskriven med ganska djärv och självsäker attityd. Hon ger många bra exempel ur verkligheten som vänder på perspektiven när hon diskuterar mot nyliberalism. Men den blir lite väl förenklad och pladdrig efter hand. Jag saknar en större fördjupning av texten och mer av tankar kring hur alternativen till dagens penningpolitik skulle kunna se ut.
(Publicerad i Norran 2012-06-08)