Det dukade bordet

Ett vackert dukat bord är en källa till glädje för både värdfolk och gäster. Runt det möts vi för umgänge i kärlek, vänskap, fred, högtidsfirande och affärer.Allt umgängesliv rör sig kring någon form av ätande och drickande vi äter och dricker för att överleva, och vi överlever bättre om vi är nöjda, glada. Den gemensamma måltiden är det tydligaste uttrycket för vår kultur och civilisation.Människor har ätit och druckit tillsammans i vapenlös och fredlig gemenskap sedan urminnes tider. Och lika länge har ätandet omgivits av ritualer. Säkert var det första givna bordsskicket att inte ta mer av maten än vad övriga kunde tillåta ett sätt att förhålla sig till gemenskapen enligt förväntningarna från övriga. Vägen fram till dagens kulinariska och estetiska måltider är alltså mångtusenårig.I Det dukade bordet berättar Magdalena Ribbing om matbordets och dukandets historia,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Conny J

2010-12-22

Betyg

Magdalena Ribbing är helt fantastisk! Hon berättar om konsten att duka ett bord, varför man gör det och alla redskaps historia! Vad man ska tänka på och varför!
En bok alla borde läsa! Vett och etikett är att ha kunskap och stil och fason... Betyg naturligtvis 5