Det du inte sg

Lutteman, Markus

| 2011

Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Men bakom den hårda fasaden vilar ett mörker. Först nu är Patrik redo att dela med sig. 1987 hoppade höjdhopparen Patrik Sjöberg 2,42 på DN-galan i Stockholm. Detta gjorde honom till innehavare av världsrekordet i höjdhopp. Fortfarande är Sjöberg världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna, endast slagen av Javier Sotomayor. Men vem är egentligen Patrik Sjöberg? Många av oss minns en överlägsen idrottsman, kaxigt rökande en cigarett mellan hoppen. En man vi, då och nu, känner som bufflig, frispråkig och rakt på sak. En idrottsvärldens rockstjärna. Men hur kom han dit? I denna nya memoar berättar Patrik Sjöberg...

C

2018-05-22

I

Inger Jonsson

2016-04-11

Mycket intressant att f veta mera, och frhoppningsvis en sannare version n det man lst, frmst i kvllspressen.
Patrik Sjberg r utan tvekan en av vra mest framstende idrottsmn. Det kan man inte bli utan stora anstrngningar.
Mste vara sknt fr Patrik att ntligen bertta om det onda han utsattes fr. Har skert varit en tung brda att bra.

Marita Ryen

2015-07-24

Betyg 3+, intressant och tnkvrd bok.

Ellinor Karlberg

2014-05-11

Stark

Eva gren

2014-03-11

Gripande, sjlvutlmnande samtidigt ges man tillflle till ett skratt d och di denna hemska historia

Ingeborg Amnus

2013-12-05

Intressant och engagerande, men den kunde ha kortats en del.

Monika W

2013-10-02

Det r lika bra att gra det klart med en gng: Jag har alltid gillat Patrik Sjberg. Ibland har han visserligen betett sig underligt, men vem har inte det? Jag beundrar alla som gr sin egen vg och str fr det de gr, utan urskter och bortfrklaringar. Mycket kan man nog sga om Patrik Sjberg, men det har han alltid gjort i alla fall. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2013/10/det-du-inte-sag-av-patrik-sjoberg.html

Maria Mobiny

2013-07-19

intressant lsning, man fr en frstelse fr Patriks kaxiga attityd.

Louise Olsson

2013-06-25

Vldigt trkig bok! Tyvrr!

Jimmy Reardon

2013-06-12

Starkt att kunna st s mycket fr sig sjlv framfrallt.

En helt ovntat mycket bra bok!
Jag gillade Patrik under hans storhetstid och har nu ftt ta del av vad som hnde efter. Att hra om hans barndom och vgen till mstare var intressant.
Han verkar vara en alltfr rlig och rak person och sdant gr inte hem hos alla

Evert Nilsson

2012-09-09

En brutalt rlig, men lite enformig bok, men det kan ju bero p frfattaren och inte Patrik Sjberg. Ett sdant livsde och karrir och den svra frgan , vad man ska gra efter en framgngsrik karrir belyses mycket och intressant.

Eva Jmting Lundh

2012-07-05

Ruskigt bra.

Ida

2012-06-24

en medioker biografi med fr mkt fokus p sprit och droger. jag saknar djup och intresse i boken.

Emma

2012-04-06

Det blir en svag fyra. Mestadels fr att lnga partier i boken bara handlar om hjdhoppskarriren och jag tycker att det blev otroligt segt. Sen r det grymt av Patrik att bertta om vad han varit med om! En rlig historia som man tar till sig i sitt hjrta. Helt enkelt en bok som satte intryck. Tror att han kan bli en fantastisk frebild fr ungdomar med liknande upplevelser. Han vill visa att det gr att g vidare och leva ett lyckligt liv nd. Som Patrik skriver "/.../ jag r vl nd ett levande bevis p att det gr."

Maria Johnson

2011-12-17

Marcus Luntman skriver p ett stt som fungerar nr det handlar om biografier. Starkt av Sjberg att bertta om sina upplevelser av vergrepp.

Kristina Simar

2011-11-28

Visst r det en tragisk berttelse om ett barn som rkat ut fr vergrepp. Ngot inget barn br utsttas fr. Men jag knner nd att det finns mnga oknda personer som skriver om liknande berttelser, eller har varit med om nnu vrre vergrepp. Men bara fr att de inte r ett knt namn r deras chans att f ut sitt manus nstan minimal. Och deras manus kan mnga gnger vara mycket bttre skrivet n denna bok, som inte var ngot speciell nr det gller berttarsprket och gestaltningen. Sedan har jag aldrig varit en fan av Patrik Sjberg. Tyckt att han festat fr mycket som idrottsman och smitit ifrn sina skyldigheter hr i Sverige. Tyvrr fick jag ingen strre sympati fr honom nr jag lste denna bok, frutom att det var tragiskt att han blev utnyttjat av sin trnare.

Pernilla Johansson

2011-10-16

Vrd att lsa... man fr en annan bild av honom mot de skriverier man alltid har lst om honom i tidningarna. Som inte alltid varit sanning.

Jan Banan

2011-10-15

Mycket stolt berttar Sjberg trotsigt om hur han genom hela sitt liv har ifrgasatt och gtt motvals mot egentligen alla som inte tycker som honom. Den sidan av boken r mycket underhllande. Dremot r den allvarliga och frfrliga sidan om sexuellt utnyttjande frn sin styvpappa oerhrt rrande. Tillsammans ger dessa tv sidor boken en bra balans och det r inga problem att nstan strcklsa den. Det hjlper frsts om man som jag r sportintresserad och i ungefr samma lder som Patrik och har fljt hans idrottskarrir, men den borde tack vare den emotionella och djupt tragiska sidan ven kunna fngla andra lsare.
En av de bsta sjlvbiografier/memoarer jag ngonsin lst och rekomenderas till alla om inte annat fr att f ett avbrott ifrn alla deckare och all sknlitteratur som annars svenska folket helst lser.

Jenny Mrdh

2011-10-03

Oerhrt intressant och tragisk lsning som rekommenderas till de som r intresserade av biografier.

Pia Stendahl

2011-08-18

Boken r lttlst och ppenhjrtlig. Sjberg skrder inte orden (vilket ingen vntat sig heller) oavsett vad det r han skriver om. Han r lika rak och ppen med vad han tycker om sina egna misstag som han r nr det gller andras. Boken har en bra balans mellan det allvarliga och det lttsamma. Mellan det privata och idrottslivet. Det r lite av nutidshistoria att lsa om Sjbergs idrottsliga prestationer.

Det r verkligen ett mycket angelget mne Sjberg tar upp i sin bok och han gr det dessutom p ett bra stt. Jag tycker det r mycket starkt och modigt gjort och det har verkligen lett till en bra och viktig debatt efter att boken slppts.

Jag tycker att det r ett riktigt lysande drag att i boken ven ta med Christian Skaar Thomassen berttelse. Han fr ett eget kapitel dr han berttar om de vergrepp han utsattes fr av Viljo Nousiainen. Det ger boken n strre trovrdighet plus att det blir som ett tack till Christian som konfronterade Patrik om han inte visst ngot om Viljos lggning. Denna konfrontation r nog en stor anledning till att Patrik bestmde sig fr att skriva boken.

Det som verkligen gr boken lsvrd r mycket Patrik bjuder p sig sjlv i boken. Det hade jag inte vntat mig. Han har en strre sjlvdistans och sjlvinsikt n vad man skulle kunna tro av den bild som tidigare presenterats i media.

Ett underhllande avsnitt i boken r nr Patrik berttar om hur vrdefull inspelningen av Mstarnas mstare faktiskt varit fr honom.

Jag rekommenderar boken varmt oavsett om du r sportintresserad eller inte. Jag tror att det r omjligt att inte bli berrd nr man lser boken.

P www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
/Pia

Michael X

2011-07-25

Sjberg och Lutteman tillsammans stadkom en rlig och vlskriven bok dr PS' liv, hans idrottskarrir och det sjlvupplevda sexuellt utnyttjade av minderriga inom idrottsvrlden vvs ihop till en gedigen skildring av en genom idrotten framgngsrik individs vg. ven om jag inte srskilt intresserad av elitidrotten och stjrnornas lyxlirarliv, tycker jag om detta grepp att klara ut alla sina sprsml i samma bok, och resultatet ser jag som lyckat.

Marie Johnson

2011-07-15

Den hr boken gav mig en helt annan bild av Patrik Sjberg.

Peter Allanson

2011-07-14

En vlskriven bok med en intressant personlighet. En behaglig nrvarande upplsning.

Maria Larsson

2011-07-11

Att lsa sjlvbiografier r ofta ganska ointressant eftersom personerna i frga inte s sllan frsknar bilden av sig sjlva samt vljer ut ett ftal hndelser ur livet som de vill att lsaren ska ta del av.

Sin vana trogen gr Patrik Sjberg precis tvrtom.

Han frsker inte alls frskna bilden av sin person i sin omtalade biografi "Det du inte sg" (skriven tillsammans med Markus Lutteman) utan ger oss istllet en rlig och rakryggad berttelse frmst om hans liv som idrottsman. Sjberg kommenterar rubriker han ftt genom ren och vi fr ta del av hans version av saken. Det r vl ingen strre verraskning att kvllspressen ibland frstorar upp saker fr att slja lsnummer men inte en enda gng kommer Sjberg med ljliga bortfrklaringar.

ven om "Det du inte sg" r en ovanligt naken och ppen bok ska man inte inbilla sig fr ett gonblick att man blir inbjuden till Patrik Sjbergs innersta. Det r han alldeles fr smart fr. Han berttar om valda delar av sitt liv (dem som faktiskt kan vara till intresse fr oss) utan att fr en sekund slppa p sin intrigitet. Det r oerhrt skickligt gjort.

Det r enormt intressant att lsa om hans karrir, om tvlingarna han deltog i, om medaljerna han vann samt det ofrglmliga vrldsrekordet.

Oavsett hur man har sett p Patrik Sjberg tidigare s r det omjligt att inte bli berrd nr man lser om hans liv. ven om jag personligen alltid har beundrat honom fr hans prestationer och aldrig har haft problem med hans "arroganta attityd" utan tvrtom tyckt att den varit lite uppfriskande i det politiskt korrekta Idrottssverige, s har jag en annan frstelse fr honom nu.

"Dm aldrig en man frrn du gtt en mil i hans skor".

Boken har uppmrksammats vldigt mycket i media och drfr r det ingen spoiler att bertta att Sjberg skriver om de sexuella vergrepp han utsattes fr av sin trnare/styvfar som barn. Men den personen r lngt ifrn den enda boven i dramat.
Jag blir oerhrt illa berrd nr jag lser om hur nonchalanta Sjbergs lrare i skolan var och ointresset frn hans biologiska pappa. Illa berrd mest p grund av att det inte r en unik historia utan tyvrr vanligt frekommande.

"Det du inte sg" r dock inte bara en mrk beskrivning av tragiska hndelser utan stundtals ocks mycket underhllande. Man fr gldjas med Sjberg ocks. Inte bara ver framgngarna han gjorde inom idrotten utan ocks nr han sjlv blev pappa.

"Det du inte sg" r en viktig bok. Att kunna hoppa 242 cm r beundransvrt. Att vga bertta om traumatiska hndelser r frbaskat modigt.

Maria Larsson

2011-07-11

rlig och rakryggad sjlvbiografi utan att Sjberg slpper p sin intrigitet.

Karin .

2011-06-23

Vlskrivet av Lutterman, men en aning fr lng nr man inte brinner fr hjdhopp.

Gunvi Lundqvist

2011-06-14

Omjligt att inte ge en femma fr Patriks liv.
Boken knns s rlig , utan att lsaren hnfaller fr medmkan. Patrik har gjort ngot stort med att ge sin sanning av bde det goda och det onda, och samtidigt ppnat mnga stngda drrar, tror att vi nu blivit klokare och kliver in med besked i slutna kretsar, det r vad jag tror och hoppas.

Anette Marcusson

2011-06-14

Kommentera...

Rasmusmatte .

2011-06-08

Otroligt bra bok. Patrik berttar om sitt liv med en rak- och tydlighet som berr.

harriet karlsson

2011-06-03

Viktig lsning om barns utsatthet. Bra Patrik!
Han r ju ordentligt egotrippad men det hr r bra gjort.

h4l h4rtl3y

2011-05-20

betyget r en kompromiss: den litterra kvaliteten (vad nu det r) imponerar inte. Det knns ofrdigt. (blir en 3.a) Dremot r budskapet s viktigt, och s rligt (?) berttat - om hur han blev krnkt som barn - att det ger en oreserverad 5.a. Fr precis som Sjberg sger i slutet, kan denna bok hjlpa bara ett barn, har han lyckats. Fint s!

Jag har alltid respekterat Sjberg fr hans uppriktighet. Fr att han vgat g mot strmmen. Mycket i boken handlar om detta. Men bilden blir lite mer komplex; det rliga och konsekventa fr ocks en strimma av bngstyrighet och en (onyanserad) drift att protestera. Inte bara helt positivt, vad gller min bild av en av Sveriges strsta idrottsmn genom tiderna. Och fortsatt rligare och modigare n de flesta.

Joanna Bjrkqvist

2011-05-15

En mycket fngslande och uppriktig bok med ett hrligt flyt som gr att man flyger fram ver sidorna. De sexuella vergreppen r bara en av mnga fascinerande historier vi fr ta del av och om det knns som om Patrik Sjberg varit mycket rlig nr han ger sin syn p vad han varit med om. Markus Lutteman lyckas fnga hans berttelse p ett stt som gr att man knner Sjberg tankar genom Luttemans ord.

Det r alltid svrt att betygstta sanna historier, men om jag tnker p att jag flera gnger lst delar ur boken hgt fr min omgivning, sjlv varit bde full i skratt och trgd och dessutom haft svrt att lgga ifrn mig boken, s mste det bli en femma.

Jag tycker att det r en mycket lsvrd bok om en av vrldens strsta idrottspersonligheter och min respekt fr Patrik Sjberg har bara vuxit genom att lsa Det du inte sg.