INHALT
1.1 Datenübersicht
1.2 Leben und Werk - Blickpunkte
Aufgabenblock 1
Literaturblock 1
2.Zum Roman "Der Vorleser"
2.1 Handlungsverlauf
2.5 Die Schuldfrage
2.6 Sekundärer Analphabetismus
Aufgabenblock 3
Literaturblock 3
3.Rezensionen zu "Der Vorleser"
Aufgabenblock 4
4.Produktionsorientierte Zugänge zum Roman
5.Ergänzende Literatur- und Materialsammlung
Einleitung
Bernhard Schlinks Roman "Der Vorleser" erschien 1995 und wurde in 25 Sprachen übersetzt. Innerhalb des ersten Jahres wurde der Roman 700.000 mal verkauft.
Allein in Deutschland stand der Roman über 137 Wochen (Stand: 14.01.2000) auf der Bestsellerliste.
In Frankreich hat er eine...
INHALT
Vorbemerkung
1.Der Autor Bernhard Schlink
1.1 Datenübersicht
1.2 Leben und Werk - Blickpunkte
Aufgabenblock 1
Literaturblock 1
2.Zum Roman "Der Vorleser"
2.1 Handlungsverlauf
2.5 Die Schuldfrage
2.6 Sekundärer Analphabetismus
Aufgabenblock 3
Literaturblock 3
3.Rezensionen zu "Der Vorleser"
Aufgabenblock 4
4.Produktionsorientierte Zugänge zum Roman
5.Ergänzende Literatur- und Materialsammlung
Einleitung
In Frankreich hat er eine Auflage von über 100000 und in Großbritannien von über 200000. Die Filmrechte sind bereits verkauft und die Geschichte gehört in vielen Schulen bereits zum Unterrichtsstoff.
Der Roman eignet sich als Textgrundlage für den Deutsch-, Literatur-, Pädagogik-, Geschichts- und nicht zuletzt für den Ethik- bzw. Philosophieunterricht.
Aufgrund der Komplexität des Romans und des nötigen Hintergrundwissens eignet er sich in erster Linie für die gymnasiale Oberstufe. Zudem ist er für Juristen und Jurastudenten relevant2.
Die Aufgaben und Anregungen in dem vorliegenden BLICKPUNKT -Band sind offen formuliert, so dass sie je nach Lerngruppe bzw. Interessenschwerpunkten ausgewählt werden können.
Sie dienen der Untersuchung literarisch-sprachlicher, ethisch-moralischer und pädagogischer Aspekte. Es wird jeweils Wert darauf gelegt, dass die Schüler zu kreativem und produktionsorientierten Arbeiten angeregt werden.
Insgesamt soll dieser Band zu einer tiefergehenden Auseinandersetzung mit Schlinks Roman und mit den darin angesprochenen Themen anregen. Erläuternde Zusatzinformationen findet man in den Fußnoten bzw. innerhalb von Zitaten in eckigen Klammern. Ferner gibt das Literaturverzeichnis Hinweise zu weiterführender Sekundärliteratur.
Efter Högläsaren läste jag novellsamlingen Kärleksflykter, som jag kom att tycka mycket om. Täta små berättelser ofta med ett moraliskt dilemma ...mycket bra!
om förtoligheten mellan två människor en kvinna och en mycket yngre man just efter andra världskriget och boken avslutas så att läsaren stannar kvar i boken dillemma eller etiska och moraliska fråga.
Det är en oerhört känslosam och bra berättelse om en udda relation och även om Tysklands nutidshistoria. Boken är så välskriven att det känns som det verkligen är Michael som har skrivit boken, alltså att berättelsen är självupplevd.
Annorlunda bok där det händer en massa saker men som egentligen inte har någon direkt handling. Boken är ganska tunn, mycket lättläst och enkel att komma igång med.
Jag har boken i min hand och jag har en ljudbok men jag har i skrivande stund bara sett filmen som är strålande. I filmen är upplösningen ett stort etiskt dilemma och jag börjar undra vad som är rätt och vad som är fel och allt som finns där emellan. Jag återkommer när jag läst boken eller lyssnat på den.
Tyckte inte oken räckte ända fram. Något saknades och den kändes inte ärlig utan konstruerad. Enda anledningen till att jag läste klart var att jag ändå ville veta hur den skulle sluta och det är tackvare det som jag ger den två stjärnor.
Det var vår första Bokklubbsbok och jag blev besviken på valet jag gjort. Hade höga förväntningar. Inför träffen gick jag igenom boken lite igen och upptäckte att jag fick en helt annan bild av handlingen nu när jag visste vad som skulle hända. Ska absolut läsa den en gång till.
Handling: De har massor med sex en sommar sen försvinner hon. Han återser henne 10 år senare som juridikstuderande. Hon är anklagad för ohyggligheter som vaktare vid koncentrationsläger. Jag uppfattade inte alls att det var frågan om kärlek mellan dem. Kan vi säga att han blev hennes sexslav? I alla fall: Jag tyckte inte om boken. Kanske för att jag hjärtligt avskydde bägge huvudpersonerna.
kom på nu, att det är den här boken som är THE READER. Jag läste boken för åratal sedan och var inte särskild överväldigad... Filmen är mycket bättre. Jag minns att jag läste boken på en flygplats och att pappa hade skickat den till mig i Karibien.