Den vita borgen

Pamuk, Orhan

| 2002

Flag from sv

72


En ung italiensk ädling tas under en sjöresa till fånga av turkiska sjörövare och förs till Istanbul. Tiden är 1600-tal. Han blir slav hos vetenskapsmannen och astrologen Hodja. De båda männen visar sig vara lika varandra till förväxling. Tillsammans arbetar de två med en rad uppfinningar och astrologiska förutsägelser för sultanen. För dennes räkning konstruerar de också en gigantisk krigsmaskin som används för att i ett stort fälttåg mot Polen belägra den vita borg som titeln omtalar. Den vita borgen har översatts till 14 språk och har etablerat den turkiske författaren Orhan Pamuk (född 1952) som ett av de stora namnen i samtidslitteraturen. Denna ställning har sedan ytterligare stärkts med Den svarta boken (på svenska 1995) och Mitt namn är röd (2002). Översättning från turkiskan av Kemal Yamanlar i samarbete med Anne-Marie Özkök.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Katrin Lindh

2019-11-22

Betyg

Victoire Marcel

2015-10-23

Betyg

Fascinerande, välskriven berättelse. Jag tyckte om den märkliga dynamiken mellan de två männen.

J

Joel Sjöstrand

2012-08-24

Betyg

gränslandet mellan kulturer och en människas identitet tycker jag känns som huvudtemat. Ena huvudpersonen lever historielös i ett samhälle han är total främling i. Kanske kan berättelsen läsas som en utvecklingshistoria för relationen mellan öst/väst, men det försökte jag inte mig på.

Även relationen själ/kropp är intressant att läsa in. Fast nej, varenda dynamisk relation man kan komma på kan nog få en ny idebild.

Helt enkelt: Bra skit, det här!

Nanna Naumann

2011-09-07

Betyg

Helt ok snabb läsning. Om en man som blir tillfångatagen och såld som slav till en annan man som ser likadan ut. En psykologisk studie kring hur någon anpassar sig som slav, utan att vara särskilt djup.

N

Nedhal Pirababi

2010-01-07

Betyg

En sagobok. Bra

M

Meltem Düzakin

2009-12-02

Betyg

En liten, till synes anspråklös bok som har hittat sig till svenska långt innan Pamuks nobelpris. Mästerlig berättarteknik! Pamuk lyckas beskriva de universella karaktärsdragen hos människan. Dessutom en bättre guide till den historiska staden Istanbul än Pamuks bok som just heter Istanbul.