Den tunna röda linjen

Jones, James

| 1999

Flag from sv

28


Det är år 1942. Ett amerikanskt skyttekompani anländer till andra världskrigets krigsskådeplats i Stilla Havet. Uppdraget är att besegra och fördriva japanerna från ön Guadalcanal.På nära håll får vi följa de blodiga striderna, ett krig som inte är en hjältarnas kamp utan ett grymt och motbjudande hantverk. Ur manskapet lösgör sig undan för undan en rad individer; kompanichefen Stein som inte står ut med att offra sina män, sergeant Welsh, en vältränad krigsmaskin, Mazzi och Tills, länkade till varandra i djupt hat men också i ett slags krigarens obrottsliga lojalitet.James Jones blev världsberömd för Härifrån till evigheten. Liksom den är Den tunna röda linjen en av de stora krigromanerna. Den tunna röda linjen har också filmatiserats med storstjärnor som Sean Penn, George Clooney, John Cusack och Nick Nolte i några av rollerna.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2018-12-23

Betyg

Den tunna röda linjen (originaltitel: The Thin Red Line) - James Jones

På Guadalcanal, under andra världskriget i still havet, landstiger amerikanska styrkor för erövra och fördriva japanska styrkor från ön. Vi får som läsare stifta bekantskap med ett skyttekompani som på nära håll bemöter krigets fasor i närstrider med japaner. Det är ett motbjudande och grymt hantverk som utelämnar romantiserade hjältedåd och mod i krigets grymma verklighet.

Ön, som de amerikanska styrkorna landstiger på, är ogenomtränglig; den är kullig, tätbevuxen vegetation och snårig, och benämns som ”Den dansande elefanten” på grund av dess elefantformade konturer. Här får de ilandstigna styrkorna utstå blodiga strider mot japanerna som håller ställningarna på höjderna med järngrepp. Åsen och djungeln fylls snabbt av döda, döende, sårade och levande soldater allteftersom striderna intensifieras. Alla soldater försöker uthärda krigets helvete på sina sätt och självbehärskningen sviktar dagligen i den grymma tillvaron. För i djungeln lurar inte bara japaner utan också sjukdomar och inre demoner.

Det är motbjudande, blodiga närkamper och närstrider som porträtteras av författaren James Jones. ”Allt handlar om ägodelar, egendom”, förkunnar kompanichef Bugger Stein som leder sina män i de fasansfulla, blodiga striderna. Den röda linjen om mark, som ständigt förflyttar sig i samband med krigets utveckling, är anledningen till soldaterna närvaro på ön. Den tunna röda linjen är en roman som lämnar djupa tankar om krigets grymma verklighet och hur sköra människor är i utsatta, prövande stunder. Ska man läsa en roman ska man läsa denna klassiker som lämnar läsaren både mållös och fundersam.