Den svavelgula himlen

West, Kjell

| 2017

Och jag gick hemt och tnkte att jag kanske mste skriva en berttelse trots allt. En berttelse inte bara om Stella och Alex och mig och vra frldrar, utan ocks om barnen, om Sandi och Amir och Tommi Hjelt. Och jag tnkte att den berttelsen mste bli mycket sannare n de andra berttelserna jag skrivit. Fr att vi levde i den tid vi levde i. Fr att det finns mrker, och fr att det finns ljus. Och s nsta motvilliga tanke: att i s fall skulle jag ocks tvingas mta ljuset och mrkret i mig sjlv.Den svavelgula himlen spnner frn det solblekta 1960-talet till vr mrka tid. En Helsingforspojke vxer upp i skuggan av den vlbrgade och mktiga familjen Rabell, som har en sttlig grd i nrheten av hans frldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vn med den sjlvskre Alex och fr vistas nra familjen, som br p hemligheter under den polerade ytan. Men han blir ocks frlskad...

P

Per Carlborg

2024-08-16

Fina miljskildringar, starka relationsdramer ver en lng tidsrymd.

Monika W

2024-07-24

Det r inte speciellt ofta jag lser bcker av finska frfattare och faktum r att av de jag har lst, s har jag gillat ingen. Men skam den som ger sig. I r hade jag med en i min Boktolva och vad passar vl bttre n att lsa Den svavelgula himlen nr man frdas genom hela Finland.

Boken hade kunnat bli en intressant skildring av en uppvxt med klasskillnader. Om hur det r att fdas med en silversked i munnen respektive att fdas in i den lgre medelklassen. Om vnskap som trotsar klassgrnserna, men i stllet knns det som att det mest handlar om hur ofta de har sex. Det knns mer n en aning gubbsjukt.

Den svavelgula himlen hade frmodligen passat bttre som film. Tnkte jag. Men det r redan gjort. Den floppade. S nu provas den som TV-serie. Olyckliga mnniskor och sex r faktiskt en vldigt bra sammanfattning av vad boken handlar om. Egentligen s r det sjlva historien som inte passar mig, tror jag, s jag kan mycket vl tnka mig att lsa ngot mer av West.

OBS! Detta r en kraftigt frkortad text. Hela finns p min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/07/bok-den-svavelgula-himlen-av-kjell-westo.html

K

Kerstin Kolm

2024-01-12

Berttelsen brjade s bra med inblick i olika i intressanta karaktrer men vergick sedan i ett segt och platt berttande. S besviken.

Ewa H

2023-08-28

Ytterst lngtrkig historia om samhllsklasser och mrkliga relationer med erotiken som frmsta ingrediens. Fr lite djup efter s dr 400 sidor. West hr inte till mina favoriter.

R

Rasmus77

2022-03-13

I den hr boken fr man flja huvudpersonens resa frn barndomen till lderns hst. Mycket handlar om samhllsklass och skillnaderna mellan att fdas in i en slkt med lgre status mot att ha frmnen att vxa upp i en vlbrgad och sofistikerad slkt. Tycker huvudpersonens beslutsngest mellan tv kvinnor blir bara fr mycket och frfattaren terupprepar samma mnster boken igenom. Gillade inte denna bok, trots att Tritonium fll mig i smaken.

R

Rasmus77

2022-03-13

T

Tilde Johnsson

2021-10-10

Det r en upplevelse i sig att lsa en historia som utspelar sig under ett helt liv. Som lsare lrde man verkligen knna karaktrerna av att f uppleva deras barndom p riktigt och inte lsa det ur ett terberttande perspektiv. Men allts, den hr boken var ganska tung att lsa tyckte jag. Jag fick rekommendationen om att lsa denna av en vn eftersom det r hans absoluta favoritbok s jag hade skyhga frvntningar men blev tyvrr besviken.

Jag tycker att allt r s sorgligt. Min vn vljer att kalla det realistiskt men jag vljer att kalla det elndigt och sorgligt. Det gr sllan bra fr ngon av karaktrerna. De delarna av huvudkaraktrerns och Stellas relation som faktiskt r bra beskrivs bara med hjlp av sexscener tyckte jag och det fick mig att inte bli srskilt investerad i deras frhllande.

Alla mdde dligt hela tiden vilket jag har lite svrt fr men jag kan frst att man blir helt tagen av denna bok just eftersom den r s realistisk. Sprket och bra och vldigt behagligt att lsa. Tyvrr ndde den inte upp till mina frvntningar.

Helne Niitsoo

2020-09-05

Denna bok var min frsta kontakt med frfattaren Kjell West. Fll pladask fr epiken (tycker att man kan jmfra hans berttargldje med Selma Lagerlfs), tidsskildringarna (ja, vi r nstan jmngamla s det r stor igenknningsfaktor) och s de insiktsfulla - ironiska, sarkastiska, humoristiska - kommentarerna som finns nstan omrkligt inskjutna lite hr och var i texten. Lste efter denna 6 West-bcker denna sommar, varav nu sist "Tritonus", men tyckte inte att ngon riktigt ndde upp till den hr bokens hjder.

Julia Gedin

2020-06-06

S

Sandra Engstrm

2019-08-24

Fngslande historia som utspelar sig under ett helt liv. Vldigt fin!

V

Vahid Shahedi

2019-07-07

Nr jag brjar lsa Wests bok , blir jag som lsare nyfiken av fortsttningen kring de relationer som karaktrerna brjar bygga som barn. Allteftersom boken fortstter, karaktrerna vxer upp men blir inte mognare, misstag begs, mnskliga sdana frsts , men det blir ett evigt ltande och karaktrernas roller blir varken mer begripliga eller frdjupade. I slutet tvingar jag mig sjlv lsa , d jag tappat intresset och vill bara att boken ska ta slut. Flera tidningar skrev positiva recensioner, och jag kan hlla med om de , om det gllde frsta halvan av boken, sedan brjar man tappa intresset. Frsta halvan pminde dessutom lite om klassikern lysande utsikter, men mer blir det inte.

Kristina Carlsson

2018-12-30

Detta r den andra av Wests bcker jag lser och jag inser att han kan bli en av mina favoritfrfattare. Jag tycker om sttet han skriver p och jag jag blir s intresserad av Helsingfors att jag r tvungen att Googla p de gator och platser han nmner i boken fr att se om de r verkliga eller ej.
Denna romanen strcklste jag i mellandagarna mellan jul och nyr och det var perfekt lsning lnga mrka decemberdagar med aprikosa solnedgngar istllet fr svavelgul himmel.

janne lindh

2018-10-01

Kjell West r en riktigt bra berttare, men jag har mycket svrt fr att engagera mig i hans huvudpersoner och knna empati fr dem.

Alexandra Coard

2018-08-10

En vlskriven skildring om krlek, vnskap, familj och karrir dr ingen r hjlte, utan enbart vanliga ddliga av ktt och blod dr vi alla har vra svagheter. Lite seg p sina stllen men den r nd tankevckande.

Henrik Johansson

2018-08-09

Vackert, vemodig och rtt deprimerande. Lite svrt att stta fingret p knslan, men det som lmnar mest avtryck r ofrmgan att gra ngot. Om frsuttna mjligheter.

Alexandra Werner

2018-03-18

En av hans bsta!

L

Lotta Rosen

2018-03-04

david palmqvist

2018-01-29

Frsta tredjedelen med barndomsskildringen r intressant och vl skriven men historien blir bara mer och mer banal ju ldre berttaren blir. Kanske sger det ngot om oss mnniskor? :P

C

Christian Rydberg

2017-11-27

Jag har blivit motsagd frut men str nd fast vid att de mest kompletta romanerna r de svraste att kommentera. Och hr har vi nu ter just en sdan. n en gng av West. En berttelse om att minnas som blser s mycke liv i mig att jag stundtals fr hlla andan, kan inte uttrycka det bttre n berttarjaget sjlv: en knsla av att nuet och det frflutna och framtiden existerade p samma gng". Var frst frbannad ver att Agnes Lidbeck inte nominerats till rets Augustpris, att Den svavelgula himlen inte blev det r en skam.

Anki Olsson Flodin

2017-11-16

Fint flyt men historien berr inte.

Engelska Vninnan

2017-11-02

Det r en magisk hgtidsstund att f vara i den hr romanen. Berttarjaget r inte srskilt sympatisk, men han kommer till sist om insikt. Fascinerande uppvxt, en vemodig nutid. En rik roman.

Marc Moore

2017-10-05

Fick intrycket att boken skulle utmynna i ett ordentligt gripande klimax men s blev de verkligen inte, den snarare ebbade ut i ingenting.
Bokens strst bestndsdel r ju frfattarens relation med Stella, tycker man som jag att deras relation r ointressant s blir ju hela boken rtt ointressant.
Sedan har jag svrt att frst varfr frfattaren anser att Alex r hans bsta kompis, han verkar ju inte ens gilla honom. En annan frga r varfr snobbige Alex vill vara kompis med Jajo.
Det enda som rddar boken frn en 1:a r att den brjar rtt bra med nutid och barndomsskildringen.