Den svarta boken

Pamuk, Orhan

| 1995

Flag from sv

117


"Han är lärd som ett troll ... en berättarnas berättare, storartat underhållande också när tanken svindlar. När man läst honom är man inte riktigt densamma som förut." Bengt Holmqvist, Dagens Nyheter Den unge advokaten Galip kommer en dag hem och finner att hans fru, den vackra och gåtfulla Rüya, är försvunnen. Han ger sig ut på ett labyrintiskt sökande efter henne genom Istanbul. Romanen blir en lovsång till staden samtidigt som den är en olycklig kärlekssaga och en spännande detektivroman. Den svarta boken var Orhan Pamuks genombrottsroman. Den utkom i Sverige på Tidens förlag 1995.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Tobbe Fransson

2016-01-09

Betyg

Inte min typ av bok. Mycket detaljer och det har lagts ett gediget arbete på den men storyn känns inte intressant och huvudpersonens beteende är alltför osannolikt.

E

Evert Nilsson

2013-07-07

Betyg

Den är fascinerande och spännande, beskriver säkert Istanbul på ett bra sätt, men Istanbul verkar vara ett oerhört rörig stad och det är boken också. Jag får en längtan efter öppet hav och friska vindar.

Lene Wissing

2012-03-29

Betyg

Jeg elsker Pamuk

Lovisa Högberg

2009-12-29

Betyg

Det är en för mig svag 3a. Jag vet inte riktigt vad han vill mig med den, hur intrikat den än må vara. Och så vill jag veta mer - hur, varför (försvann de)? Eller är jag för dum för att läsa de dolda tecknen, för att förstå den djupare meningen? Kanske hade jag uppskattat den mer om jag i förväg hört talas om sufismen och hurufismen?