Den stora utställningen

Hermanson, Marie

| 2018

Den 8 maj 1923 invigs Jubileumsutställningen i Göteborg. På plats finns den unga journalisten Ellen, men också polisen Nils. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse.Med Den stora utställningen har Marie Hermanson skrivit en medryckande roman om några människor vars öden knyts samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse.

Kristina Carlsson

2024-08-26

Vilken mysig bok!
Jag fick boken som ett gratis medskick med tidningen Femina. Ville läsa något lättläst och småmysig och precis så var ju den här boken. Som göteborgare är det ju extra kul att läsa om Göteborgsutställningen för hundra år sedan, så jag måste nog googla lite om den.
Handlingen handlade både lite om Albert Einstein och hans Nobelpris, om en ung poliskonstapel, en ung och modern kvinnlig journalist, om en åsnepojke, ett mord, ett förhindrat mord och framförallt om Göteborg.

K

Kajsa Lilludd

2022-05-20

Det finns en stämning i Marie Hermanssons böcker som jag inte riktigt kan sätta fingret på, men som jag är stormförtjust i. Kanske är det hennes språk, kanske är det hennes sätt att ringa in känslan av att något är mycket högtidligt och betydelsefullt, kanske är det hennes fantasi eller hennes sätt att väva samman flera livsöden; förmodligen är det kombinationen av alltihop.

I ”Den stora utställningen” får vi följa flera karaktärer under 1920-talets Göteborg, alla med koppling till jubileumsutställningen. Att få komma Albert Einstein så nära inpå livet känns makalöst. Och alla intressanta detaljer gör att man känner ett stort behov av att söka och läsa på, man vill veta mer, är det där verkligen sant… var det verkligen så... åhh… mars har verkligen ett molntäcke som aldrig skingras och Rotunda revs när allt var klart, vad synd!

Historien känns autentisk fast med en sagolik touch vilket passar oss romantiker. Som göteborgare är det roligt att kunna följa karaktärerna längs Vasagatan upp mot Götaplatsen och bort till Liseberg eller läsa om hur världen såg på Göteborg på den tiden. Nog kan man önska sig för en stund att man kunde kliva in i Marie Hermanssons värld och få bära hatt med hattnål och skriva reportage på maskin. Högtidligt och stämningsfullt.

P

Jenny Öhlund

2020-08-28

Helena Rasmusson

2019-10-02

Trivsam & trevlig roman med verkliga händelser varvade med fiktiva. Lite feelgood & deckare på samma gång! Bra språk!

Mary G

2019-07-14

Underhållande men något förutsägbar med lite väl platta personporträtt.

S

Sofia C J

2019-05-29

En spännande och välskriven roman!

Stefan Wern

2018-06-24

En härlig skröna som tar avstamp i verkliga händelser. Feelgood, historiebeskrivning och deckare i ett. En liten pärla.

Solveig Andersson

2018-02-19

Riktigt bra roman, särskild de autentiska innehållen tilltalade mig som historieintresserad. 4 Stjärnor!

Britt-Marie Kullin

2018-01-27

Betyg: 3,5 av 5.

Det här är Marie Hermansons tolfte bok, och jag har läst dom alla. Jag har tyckt väldigt mycket om dom allihopa, och här är en länk till hennes senaste bok, före den här boken, Skymningslandet, som kom ut 2014.

(Här är även länkar till mina recensioner av alla hennes tidigare böcker, listade efter utgivningsåren: Det finns ett hål i verkligheten, Snövit, Tvillingsystrarna, Värddjuret, Musselstranden, Ett oskrivet blad, Hembiträdet, Mannen under trappan, Svampkungens son, Himmelsdalen, och Skymningslandet.)

Den här nya boken, Den stora utställningen, tyckte jag var lite annorlunda mot hennes tidigare böcker. Den var absolut bra och läsvärd. Men i mitt tycke så var den inte lika bra som hennes tidigare böcker. Tidigare böcker har varit lite mystiska och väldigt speciella, tycker jag. Men den här boken var mer vanlig.

Mycket av bokens innehåll är autentiskt, som utställningen och fakta kring Einstein. Men själva historien i boken är fiction.

Men som sagt, absolut läsvärd och bra, även lättläst och intressant, så jag kan ändå rekommendera den.