Den nyexaminerade rättspsykologen Annie Mallman besöker sin farmor i Göteborg och blir av en slump indragen i jakten på en våldtäktsman. Spåren är förvirrande och hon kan bidra med sin expertis.Farmodern dör oväntat och lämnar en skokartong med fotografier och nötta föremål efter sig. Ett handskrivet brev daterat ?Prag 1946? sticker ut, men är skrivet på tjeckiska. Annie konfronterar sin pappa men han vet inget. När Tyska ambassaden i Stockholm meddelar att material som hennes farmor efterlyst nu finns tillgängligt hos dem, väcks Annies nyfikenhet och hon börjar luska vidare. Överraskande information får henne att åka till farmoderns födelseort i Tjeckien och gräva i sin släkts förflutna. Vem var egentligen hennes farfar och vad står det i brevet?Parallellt med Annies egna upptäckter hjälper hon polisen att ringa in den flyende gärningsmannen.En av våra största kriminalförfattare...
3,5/5
Annie är kriminolog, nyligen utexaminerad och när hon besöker sin farmor i Göteborg dras hon in i en polisjakt efter en våldtäktsman. Spåren förvirrar, men som kriminlog kan Annie hjälpa utredningsgruppen att hitta några viktiga ledtrådar. När farmor oväntat dör, hittar Annie en skokartong med fotografier och parallellt med utredningen, börjar hon också nysta i sin farmors historia, vilket tar henne tillbaka till 1946 och Prag.
Peter Gissys roman Den stora hemligheten blandar deckaren med historia och inspireras av en sann historia. Det tycker jag är ett väldigt trevligt och nytänkande drag. Speciellt eftersom hela historien med farmors okända liv, är inspirerad av Gissys egen släkt. Däremot kan jag ibland tycka att de tar ifrån varandra lite, de här berättelserna som var för sig är väldigt spännande och som jag båda skulle vilja följa mer på djupet. När Annie är i Tjeckien tappar jag tråden kring våldtäktsmannen och när hon är i Göteborg glömmer jag bort Tjeckien.
Däremot tycker jag om Gissys skrivsätt, och jag gillar hur man får lära känna Annie i ungefär samma takt som hon hittar sig själv som vuxen utan farmor nära och i ett arbetsliv hon bara kunnat drömma om. Flera av hennes kollegor är också härliga och alla är inte sådär råa som poliser ibland framställs i den här typen av böcker.
Språket är bra och flyter på bra. Jag gillar slutet som är öppet för fortsättning.