Den som vet

En juldagsmorgon hittas ett sexårigt kändisbarn död i familjens källare. Hennes död kantas av frågetecken och väcker snart hela landets intresse. Kan någon ha mördat flickan med familjen sovande i samma hus? För den unga profileraren Benjamin Krantz innebär fallet en möjlighet. Hela sitt liv har han levt i skuggan av sin pappa och nu får han äntligen chansen att stå på egna ben. Men vill han verkligen det? Och var hans pappa den han trodde? Samtidigt är kriminalkommissarie Monica Eurell uppslukad av sin egen systers försvinnande. Mitt i mordutredningen av den lilla flickan hittar hon plötsligt ett nytt spår i sökandet efter systern, något som tvingar henne att ifrågasätta allt hon tidigare trott sig veta.  I jakten på mördaren har alla teorier om vad som hänt. Men vem är det som egentligen vet? Den som vet är inspirerad av en verklig händelse och ett omdiskuterat cold case.  John...

ElinsBokhylla

2024-05-06

Bokens handling är en typisk handling för en spänningsroman och den är helt i min smak, brutal, rå med många välskrivna detaljer och djup i kapitlen. Jag gillar en bok full med hemligheter, tvistar och överraskningar och det är denna bok fylld med. Något som jag också gillar är att en karaktären inte är en polis utan en profilerare, det var riktigt intressant att få en djupare inblick i hur de arbetar och tänker, för en polisutredning skulle ju inte kunna gå vidare utan så många olika medarbetare än endast just poliser. En riktigt stark och bra debutbok!

Eftersom handlingen är lätt baserad på verkliga kalla fall är det svårt att inte jämföra med det verkliga fallet, speciellt som jag har rätt stor koll på det fall som boken är baserad på. Dock tyckte jag att det var relativt lätt att koppla bort den delen eftersom det var en hel del olikheter mellan boken och det riktiga fallet.

Parallellt med utredningen på det brutala mordet på den lilla flickan får vi även följa Monicas kamp för att finna sin försvunna syster, en utredning som sedan länge legat på is och som verkar vara mer komplicerad än man trott.
Vanligtvis så brukar jag tycka att det blir rörigt och komplicerat med flera olika sidospår i en bok men denna gång gick det väldigt bra att hänga med i båda handlingarna och de knöts ihop på ett väldigt bra sätt i slutet.

John Willander Lambrell har tagit ett enormt känt fall, ett brutalt, blodigt och förfärliga mordfall och gjort det till sin egna. Även om många detaljer och händelser från det riktigt fallet är med så finns det ändå en egen lite tvist under bokens gång och i slutet. Boken har ett slut, något som det riktiga fallet inte har och det fanns en liten rädsla att boken skulle ha ett öppet slut så jag är väldigt glad och tillfreds med bokens slut, en riktigt bra tolkning av ett välkänt och komplicerat kallt fall.

Bokens karaktärer är intressanta, de är båda väldigt komplicerade och egna av sig, två karaktärer som egentligen inte passar så bra tillsammans men som på något sätt får det att fungera. Deras personligheter är väldigt olika men ändå kompletterar de varandra och det ska bli intressant att lära känna de mer i framtida böcker.
Dock måste jag säga att det var lite för många olika karaktärer, namn och personer hit och dit. Det blev snabbt lite rörigt för mig och jag hade lite svårt att hålla reda på de olika karaktärerna och vilka de var, vilken relation till offret de hade och hur stor betydelse de hade för boken, tyvärr. Förutom den lilla kritiken så var karaktärsbeskrivningarna välskrivna med intressanta och spännande karaktärer.

John Willander Lambrell är en skicklig författare som får sina läsare att sugas in i boken, handlingen och karaktärerna med detaljerade miljöbeskrivningar och invecklade karaktärer.
Kapitlen är korta, något som jag först irriterade mig lite på men som jag nu i efterhand gillade väldigt mycket, det gjorde att sidorna flög fram trots att boken var så tjock, för har man en gång börjat läsa kan man inte lägga ifrån sig den i första taget!

Den Som Vet av John Willander Lambrell är en rejält spännande bok, en bok med överraskningar, komplicerade och intressanta karaktärer samt med en tvist på slutet som jag inte var beredd på. Råa och brutala handlingar som beskrivs på ett detaljerat och välformulerat sätt och spänning från första till sista sidan, grymt bra debutbok!

ElinsBokhylla

2024-05-06

Britt-Marie Kullin

2023-05-02

Betyg: 3,5 av 5 - 📚 - Den här boken, Den som vet, är den första boken i en serie, och den kom ut för drygt två år sedan. Det finns två böcker till utkomna i serien hittills, efter den här boken. Jag tyckte om den här boken, som var bra och inte helt förutsägbar, och jag kommer nog att läsa fler böcker i serien. Och jag kan rekommendera boken. Jag lyssnade på större delen av boken, och den var bra inläst av Magnus Roosmann.