Den snillrike riddaren Don Quijote av la Mancha : första och andra delen

"Den kanske största romanen genom alla tider, Cervantes Don Quijote, som länge funnits tillgänglig endast i nedstrukna och lappade svenska utgåvor, föreligger nu fullständig i Jens Nordenhöks fräscha och gtidlösa språkdräkt och därtill i ett sällsynt vackert utförande." (Oscar Hemer, Sydsvenska Dagbladet) "Det finns klassiker och det finns klassiker. Och så finns det Don Quijote! Cervantes tillhör absolut litteraturhistorien topp 5." (Anders Cullhed, Expressen) "Formidabel nyöversättning!" (Ola Larsmo, Dagens Nyheter) "Nytolkningen ibland vackrare än originalet!" (Göteborgs-Posten) "Ett måste för varje klassikermedveten bokhylla." (Göran Hägg, Aftonbladet)

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Benjamin Elfors

2017-05-30

Betyg

Viktigt att betona att det är första delen av Don Quijote som får full pott. Den är så förkrossande vacker, rolig och intelligent. Riddaren av den Sorgliga skepnaden är en person som är oförmögen att hantera verkligheten som den ofta är, vardaglig och händelselös. Men genom sina ridderliga ideal och sin galenskap ger han samtidigt kraft åt sin omgivning. Utöver de roliga äventyren i boken är den fylld med vackra och intelligenta sidospår, jag tänker främst på berättelsen "Den otillbörliga nyfikenheten". Andra delen börjar lovande men blir ganska snabbt en parodi på sig själv och är riktigt tråkig. Även på 1600-talet var uppföljare vanskliga!

Josefine Lind

2015-08-23

Klassiker som jag inser att jag refererar till i vardagslivet ganska ofta. Så subtilt snillrik.

Kristina Kex

2013-03-11

Betyg

Okej, jag läste denna under tvång, på kursen Svenska B i gymnasiet, så det gör den väl inte rättvisa. Men jag minns än idag vilken plåga den var. Don Quijote rider runt till olika tråkiga platser där folk gör olika tråkiga saker. Jag greppar inte alls metaforerna. Snark.