Den skakande kvinnan. Eller - En historia om mina nerver

Hustvedt, Siri

| 2010

Flag from sv

75


Den skakande kvinnan är ett slags memoarbok om en märklig krampliknande sjukdom som Siri Hustvedt lidit av sedan 2006. Den uppkom plötsligt under ett tal hon höll till minne av sin nyligen avlidne far. I boken inleder Hustvedt en jakt på en diagnos för att finna vad som är fel på henne. Är det en psykologisk åkomma eller en nervsjukdom? Var det faderns död som utlöste attacken? Borde hon träffa en psykolog, en neurolog eller både och? Eller är hon en hysterika? Frågorna leder henne in på medicinsk historia, dagens psykologi, neurologi, psykoanalys, litteratur och filosofi. Med sitt enorma kunnande och sin egen historia undersöker Hustvedt det gamla dilemmat kropp och själ. Hon går logiskt tillväga - vilket leder till en ofta rolig, ständigt originell bok som hoppar mellan läkarmottagningar och magnetröntgenkameror. Går det att förstå gåtan med dubbelgångarbeteenden och hörselhallucinationer?...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Maud Ekblad

2014-08-29

Betyg

Det är inte många som kan skriv en sådan här bok. Intressant.
Jag hörde Lena Willemark på radio och hon berättade att hon såg musik i färger - därför blev jag intresserad av att läsa den. Sedan finns det de som ser olika siffror i olika färger. Forskning om hjärnan är alltid intressant.

Cecilia Fredriksson

2012-01-05

Betyg

Jag hade väntat mig något annat. Men intressant att läsa om hennes åkomma. Ibland blir det lite väl vetenskapligt, då det känns som att hon mest skriver för sig själv.

Kristin Larsson

2011-09-01

Betyg

Mycket intressant! Absolut inte någon roman, men jag tycker att den var intressant att läsa, framförallt efter att ha läst Sorgesång först. Det känns som om jag känner Siri ganska bra nu. Hon imponerar!