Den sista spiken

Ahnhem, Stefan

| 2021

Den sjätte boken i serien om Fabian Risk.Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn.Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.Stefan Ahnhem tilldelades priset Crimetime Specsavers Award 2015, för sin debut Offer utan ansikte. Den sista spiken är den...

J LJ

2024-01-12

I bokens första del var jag lite besviken...var är Fabian Risk? Men sen tog den sig mer och mer och andra halvan var mycket spännande. Bra bok.

För övrigt ser jag alltid James Gandolfini framför mig när jag läser om Kim Sleizner. Och Fabian Risk ser ut som deckaren Varg Veum...fast det gör iofs alla svenska deckarmän i min skalle.

Maria Jacobsson

2023-08-23

Jag har gillat alla böcker om Fabian Risk, men nu börjar han tappa trovärdigheten. Denna bok blir lite överdriven och inta alltid så trovärdig, även om den är läsvärd för oss som läst de första fem böckerna. Kanske är det dags att pensionera Fabian?

Monika W

2023-07-15

När jag är på semester på annan ort så vill jag gärna läsa en bok som utspelar sig där jag befinner mig och jag tyckte jag var riktigt smart när jag valde Den sista spiken när vi skulle spendera några dagar i Helsingborg. Det vet ju alla, som har läst böckerna i serien, att de utspelar sig där.

Besvikelsen och uppförsbacken för boken blev stor. För att vara den sista boken i serien om Fabian Risk så handlar den ytterst lite om honom. Han är inte mer än en bifigur i sin egen bok då minst 90% i stället handlar om de danska poliserna och den där tråden som jag egentligen inte alls har varit speciellt glad i. Jag tycker inte om när serier byter fokus mitt i och börjar handla om helt andra människor. De borde i stället få en egen serie då.

Hela serien om Fabian Risk har varit osedvanligt rå och brutal. Den sista spiken är inget undantag. Detta är inget för den känslige. Tyvärr så tycker jag inte att denna är lika rafflande och nagelbitande som de tidigare och jag hade föredragit mer fokus på Fabian och hans historia. Boken avslutas med en epilog som knyter ihop alla trådar som eventuellt fortfarande var lösa. Jag är inte så glad i den här typen av "förklarande" slut, men det funkar ganska bra här. Om detta verkligen är sista boken, annars inte.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2023/07/bok-den-sista-spiken-av-stefan-ahnhem.html

Helena Rasmusson

2022-07-10

Ahnhem kommer inte riktigt upp till en fyra denna gången. Bra & spännande som vanligt, men ibland blir det liksom bara för mycket. För mycket knasigheter & otäckheter för min smak. Dra ner på det, så blir det en fyra!

Anne Hansson

2022-01-23

Spännande och härmlös, från första bladet till sista, man kan inte lägga boken från sig, man måste påbörja ett nytt kapitel. I samma veva en sorglig berättelse men verkligen en underbar författare. Han kan sin sak, att skriva deckar romaner.

Mats Sigfridsson

2021-11-02

Det är välskrivet och riktigt spännande. Arnhem kan sin sak.

Monica Bäckelin

2021-06-22

Bra, spännande och välskriven. En bladvändare, rekommenderas.

emmakicki

2021-06-17

Zzznark så trist och upprepande den var. Absolut inte en av de bästa i serien men kanske var det den sista?