Boken handlar om Hgsterleden i Vrmland, som gr mellan Sdra Hgster och Fyxns ver Bylven, dess ursprung och betydelse fr ortsbefolkningen. Redan Karl XII lr hr ha fraktat sina trupper med flttg mot Norge ren 1716 och 1718. Under 1900-talets andra hlft pgick en lng kamp, fr att f behlla den gamla leden, med en verfrjning om bara 75 meter, 3 minuter. Frjan betyder allt fr befolkningen, fr arbeten, affr, skola, freningsliv, umgngen privat och i bygdegrd. Under 1900-talets andra hlft, fick dock Vgverket i uppdrag av regeringen, att eventuellt lgga ner frjan, som man redan gjort med fem andra frjeleder i lnet. Folket protesterade hgljutt i rtionden, med framfrallt intelligens och uthllighet kmpade man, fr att f behlla leden och lyckades. Frjan finns kvar n i denna dag 2024. Nu r Hgsters frja den sista kvarvarande fordonsfrjan i hela Vrmland...
Ja, det r en rejl bok som legat bredvid mig p bordet.
Det har blivit ngra sidor nstan varje dag.
Sen blev jag ombedd att ven lsa andra och reviderade upplagan, nr jag jmfrde de bda bckerna frstr jag varfr.
Det r en fylligare och mer informativ utgva.
Det r massor av fakta, men ven en mycket stark roman del, som bygger p en verklig hndelse.
Som alltid vet man inte riktigt hur det gick till.
Men med det gedigna och grundliga arbetet med efterforskningar som gjorts, har jag en knsla av att det kommer s nra som det bara gr efter s hr lng tid och bristflliga dokumentationen.
Det mrks vl hur krleken till bygden och dess historia prglar boken och dess innehll.
Fantastiska bilder och ven dokument finns fr att man verkligen ska se hur bygden kmpat genom ren.
Det r alltid svrt att stta betyg p faktabcker, men den hr fr allt jag kan ge och mer.
5 av 5st
r det som jag ger denna bok.
Tacksam fr att ha ftt chansen att lsa och f en glimt av en historia i en liten del av Sverige som har varit och r otroligt viktig.