Leif GW Persson, kriminolog och frfattare, r tillbaka med sin elfte bok. Han har sedan sjuttiotalet varit en av vra ledande brottsexperter, inte minst som professor i polisforskning vid Rikspolisstyrelsen. Nu kommer Den sanna historien om Pinocchios nsa. "Den hr romanen r en ond saga fr vuxna barn och om det inte hade varit fr den siste tsaren av Ryssland, Nikolaj II, Englands premirminister Sir Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommissarie Evert Bckstrm vid Vsterortspolisen i Stockholm, skulle det som den handlar om aldrig ha hnt. I den meningen r det en berttelse om det samlade och slutliga resultatet av de handlingar som fyra mn genomfr ver en period p mer n hundra r. Fyra mn som aldrig trffade varandra, som frvisso levde sina liv i skilda vrldar, och dr den ldste av dem blev mrdad fyrtio r innan den yngste av dem ens var...
2017-07-25
Fr en professor som kan kriminologi och en av dem som vet mest om polisens arbete kan nervrdera sig till att skriva sdan otrolig smrja. Intrigen r bra men det r ju ocks allt. Karaktrs-, och miljbeskrivningarna r rena skmtet och s verkar GW tro att lsarna ska uppskatta denna fokusering p en "supersalami"! Gr er alla tjnsten att lsa ngot annat.
2015-08-30
inte s bra, lite rrig med frsk till att spra freml bakt i tiden vilket fr mig blev enbart jobbigt
Mste sga att GW skriver mycket bra bcker. Hans senaste r inget undantag.
Evert Bckstrm m vara en oborstad kommissarie. Men en vldigt underhllande sdan.
Frhandlar det om konstverk av allehanda slag. Som dessutom r vrda en smrre frmgenhet. Samt inte att frglmma ett mord p en knd advokat.
2014-03-14
GW gr en sllan besviken, denna var dock lite tung med all rysk historia fr att f ihop intrigen men man knner sig njd nr man slr ihop boken.
NTLIGEN SLUT! Jag trodde aldrig att den skulle ta slut! Den brjar ganska lovande, men sen sprar den ur till jag vet knappt vad. Vad var det egentligen fr ngon mening med sidohistorian om Ryssland och tsar-familjen? Kanske att jag missade kopplingen, men tala om att vara omstndlig! Och s den dr frbaskade "supersalamin" och "Hstens sng" som frfattaren envisas med att hela tiden ta upp. Dessutom retar det mig hur den kra GW idiotfrklarar praktiskt taget varenda kvinnlig karaktr i boken! Nej. Den hr var inte srskilt bra, alldeles fr lng fr min smak. Jag lyssnade p ljudboken, och en av de f anledningarna till att jag inte gav upp p den- var den utomordentligt professionella upplsningen av Peder Falk. 5 Stjrnor till honom! Men boken i sig r ingenting jag direkt kan rekommendera!
2014-02-02
Svag trea.Historien r lite fr omstndlig, men framfr allt knner jag inte igen Bckstrm lngre.
2013-12-26
Frsta GW boken fr min del. Inte jtteimponerad, men han lyckades ju gra mig irriterad p karaktrerna iaf..
2013-11-11
Inte s dum men inte s spnnande och den kndes lng. Ganska underhllande efter ett tag. Tycker GW ska skriva mer t det politiska hllet som han gjorde frr. Varfr inte en ny Palmethriller?
2013-10-20
(En svag 3:a)
Den hr boken skiljer sig frn fregende bcker dr Kommisarie Bckstrm endast varit en sidekick. Hr tar kommisarien steget fullt ut och blir bokens huvudperson. Dri ligger ocks bokens strsta problem.
Som lsare fr vi stifta bekantskap med Bckstrms sjlsliv som med en heliumfylld sjlvbild och fullsndigt frakt fr alla andra mnniskor (och en kvinnosyn som hr hemma fr i tidernas begynnelse) blir vldigt endimensionell. Boken r p sina hll rolig och underhllande men i lngden blir det trttsamt att lsa om supersalamins ventyr. LG anvnder Bckstrms namn p sin favoritkroppsdel s mnga gnger i boken att det blir lite parodiskt och fr lsaren att nstan brja fra bok ver antalet (och man kan inte undg att undra hur professorns eget sjlsliv ser ut)
Karaktren Bckstrm r alltfr en-dimensionell fr att p egen hand
bra upp en hel historia. Det blir en karikatyr som knns serieartad
och hela historien r svr att verkligen engagera sig. De karaktrer som LG mlat upp i tidigare bcker passerar endast frbi som bi-roller vilket r synd. En ttare interaktion mellan dessa och Bckstrm hade skapat en bttre och mer intressant dynamik. Boken r helt utan den i tidigare bcker ltt dolda samhlls- och myndighetskritik, det blir bara en beskrivning av en lat och inkompetent tjnsteman. Vilket kanske r en kritk i sig!
Genom sin ofattbara inkompetens s snubblar ocks Bckstrm bokstavligen p sanningen gng p gng s att man till slut (till sin egen irritation) inte kan undg att brja fatta viss sympati fr denna i grunden vedervrdiga mnniska och samtidigt undra hur mnga riktiga Bckstrmmar det finns inom den svenska myndigheten.
Historien r enkelt och rakt berttad, ngra strre litterra ambitioner har inte frfattaren haft och det ska han ha heder av! Detta r en enkel historia med tyvrr vissa lite fr lnga transportstrckor in i det ryska hovlivet som frfattaren uppenbart finner nje i att beskriva. Historien puttrar p utan stora toppar eller frsk att bygga upp en riktig frvntan. Det hr r en bok som r ltta att lgga ifrn sig.
Jag fr knslan av att den r skriven av slentrian och upplsning blir mer som blt tndstiska som till slut fattar eld efter mnga frsk och lika snabbt slockar igen. Tveksamt om ngra av de stora frlagen ens skulle vgat sig p att ge ut boken om det varit en oknd frfattare. Med LGs namn kommer dock boken utan tvekan att slja (begrnsade litterra kvaliteter till trots)
Tyvrr ger detta sammantaget att detta r en av de svagare romanerna av polisprofessorn och r en tillredning som kokar soppa p en spik med bara lite salt som kryddning. Hoppas vi slipper dylika upprepningar i fortsttningen.
Nr man lser hans senaste bok Den sanna historien om Pinocchios nsa r det ganska tydligt att hans frfattarskap skulle m bra av om han kunde styra in p lite nya vgar. Boken r inte alls dlig, men GW verkar hr lite inlst i deckarformen och framfrallt till sin gamle kmpe Evert Bckstrms manr. Det blir, i en jmfrelse med hans senaste bcker, samma sak en gng till. Men allts bra. Intressant story. Sammanhngande. Ganska trovrdigt. Rapp. Riktigt kul ibland. Lite gliringar till personer jag tycker mig knna igen. Och en liten krok i slutet. Men snlle, rare, ste GW - inte en till av samma nsta gng.