Den okända hustrun

Davidsen, Leif

| 2007

Flag from sv

39


Den okända hustrun är en berättelse om ett försvinnande i det nya Ryssland. Det är en tight thriller med ett starkt kärlekstema. Den danske affärsmannen och före detta jägarsoldaten Marcus och hans ryska hustru, Nathalie, befinner sig på en flodkryssning i hennes forna hemland. Men Nathalie försvinner spårlöst från fartyget och det får Marcus att ge sig ut på en lång och dramatisk resa. Marcus efterforskningar leder honom från hemmet på Østerbro till de nyrika kretsarna i Nice. Till Putins postkommunistiska Ryssland och till det moderna Japan. Men spåren leder vidare: mot terroriströrelser, stalintidens fångläger – och en sägenomspunnen försvunnen skatt. Under sin långa resa letar Marcus inte bara efter Nathalie, utan också efter hennes verkliga identitet och det hemliga liv hon har levt under deras lyckliga tioåriga äktenskap. Känner han egentligen sin hustru – och vem är...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sofia Åkerberg

2009-07-27

Betyg

Davidsen skriver tight. Ibland tycks det som om översättaren har hickat till ("skära alla över en kam"), men på det hela mycket välskrivet. Huvudpersonen Marcus känns väl kanske inte så välutvecklad som karaktär, men det är ju snarare plotten än karaktärerna som står i centrum som jag ser det (även om plotten drivs av att Marcus vill ta redan på vem Nathalie egentligen är).

Det hela blir dock lite ofokuserat av den sista twisten som känns ganska onödig -- Davidsen had nog tjänat på att spetsa till den politiska handlingen istället. Och de sista sidorna hade nästan lika gärna kunnat skippas, man blir bara irriterad på det nästan desperata behovet av 100% "closure".