Den mirakulöse mandarinen

Erdogan, Asli

| 2008

Flag from sv

13


På Gèneves gator driver en enögd turkisk kvinna omkring. Hon är ingen flanör utan en gestalt som söker sig mot skuggorna och mörkret. Hon iakttar staden och människorna; hon minns sin uppväxt och Istanbul, och det inte utan fruktan; hon minns kärlek och passion, och hon längtar efter allt det om igen. Tiden rinner ifrån henne utan att lämna något efter sig.På en bro i Gèneve erinrar sig en turkisk man också Istanbul, en kärlek som inte räckte till och sveket att överge sin döende hustru. Mellan två städer, då och nu, får vi följa kärlekens avtagande.Den mirakulöse mandarinen är två historier om exil, längtan, vilja, underkastelse, Istanbul och Gèneve. Två historier som väver sig in i varandra till en suggestiv, drabbande roman.Asli Erdogan är född 1967 och bosatt i Istanbul. Erdogan har kommit att bli såväl ett av den unga samtida turkiska litteraturen främsta som mest kontroversiella namn....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lotta Berling

2012-11-27

Betyg

I Staden i den röda kappan sög språket in i mig - det var en stämningsfull, mörk och mycket bra bok, och det var därför jag även ville läsa Den mirakulöse mandarinen. Men det är som om jag aldrig riktigt kommer in i den här bokens berättelser, och på några ställen undrar jag om det förekommer översättarmissar. Jag upplever boken som två helt separata berättelser, och avsnittet mellan de två (s.111-136) begriper jag ingenting av - är det kanske den döda hustrun i den andra berättelsen som gör sig hörd? Ingen aning.

Kenneth Olausson

2010-11-22

Betyg

I allt snävare cirklar rör sig två personer, i vars sin berättelse, närmare och närmare exilens svarta hål. Och inte ens kärleken är en hjälp eller tröst.