Den lilla bokhandeln i hamnen

Colgan, Jenny

| 2020

Flag from sv

36


Ett kärt återseende av Nina och några av karaktärerna från Den lilla bokhandeln runt hörnet. Jenny Colgans omåttligt populära böcker har nu sålt i en miljon exemplar i Sverige! Den ensamstående mamman Zoe är i desperat behov av att fly Londons hektiska storstadspuls. Hon vill skapa ett nytt liv åt sig själv och sin fyraårige son Hari. När hon får ett tips av sin vän Nina om ett jobb som barnskötare åt en familj i de skotska högländerna nappar hon direkt. De tre barnen lever rövare i den stora men nedgångna herrgården vid vackra Loch Ness. Pappan är änkling och har inte ork att ta hand om dem. Men Zoe låter sig inte skrämmas. Hon har länge drömt om det lugna livet på landet. Det är dessutom en bonus att Nina behöver lite hjälp med sin bokbuss! Zoe och Hari börjar sakta känna sig som hemma i det lilla samhället. Men är böcker, frisk luft och nya vänners omtanke nog för att läka...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Detta är en fin uppföljare till Den lilla bokhandeln runt hörnet. Återigen får man möta Lennox och Nina, samtidigt som man får lära känna nya genuina karaktärer. Från början hade jag lite problem med handlingen, den kändes lite för mörk för att, enligt mig, kallas feelgood. Man fick läsa om ett mystiskt, kusligt hus och elaka karaktärer. Men efter några kapitel fick jag se bokens härliga, charmiga sida och då fängslades jag direkt.

Den lilla bokhandeln i hamnen är en feelgood fylld av varma, härliga känslor och Skottlands fina miljöer. Jag tycker speciellt om hur läsaren får drömma sig bort till alla årstider i Skottland: halloween, varma dagar, storm, och oväntade väderförändringar. Jag gillar hur Jenny Colgan har flätat ihop handlingen med allvarliga, viktiga ämnen som ger läsaren något att tänka på. Boken har generellt en fin blandning mellan glädje och smärta.

Ibland kände jag dock att handlingen var något förutsägbar, att jag redan visste hur vissa händelser skulle lösa sig. Men det är ju faktiskt den lilla charmen med feelgood – ibland vill man bara läsa något typiskt och klyschigt. Den lilla bokhandeln i hamnen är en otroligt mysig feelgood som jag läste klart med ett stort, glatt leende på mina läppar. Helt underbar!

Elisabeth Berglöf

2020-08-12

Betyg

Ytterligare en helt underbar bok av Jenny. Hon är mästare på feelgood enligt mig och hon är såklart en av mina favorit författare när det kommer till feelgood. Den lilla bokhandeln i hamnen, (hm,undrar varför den heter så?) är precis som hennes tidigare böcker, lättläst, underbar, charmig, men tack och lov inte sötsliskig.

Även i den här boken blandar Jenny humor med allvar, hon roar och oroar, ger oss förvecklingar som till slut landar där de ska. I ett lyckligt slut.
Skottland kommer bara högre och högre upp på min önskelista på länder att besöka och det mycket tack vare alla mysiga miljöer hon bjuder oss läsare på.

Om du gillar Jennys tidigare böcker så LÄS, har du inte läst tidigare böcker av henne så LÄS!
Gillar du feelgood så LÄS!
JA, helt enkelt rekommenderar jag dig att LÄSA!
En feelgoodpärla du inte vill missa!

V

Villivonkansbooks

2020-07-10

Betyg


Den lilla bokhandeln i hamnen är en fristående fortsättning på Den lilla bokhandeln runt hörnet och vi får återse Nina och hennes bokbuss som figurerade i förra boken. Här är det inte Nina som står i fokus utan istället den ensamstående mamman Zoe som har det kämpigt ekonomiskt och bor i ett litet kyffe med sin lilla son Hari. Inte blir det bättre av att barnets pappa hellre hänger på Ibiza och festar än att engagera sig i sonen. Men en dag får Zoe ett erbjudande om ett jobb som barnskötare hos en änkling med tre barn uppe i Skottland och hon beger sig dit med sonen. Det visar sig att Zoe är den sjunde i raden att ta hand om barnen och alla före henne har gett upp och lämnat jobbet.

Jag har hittills läst alla böcker som översatts till svenska utav författaren och jag gillar dem. De är lättsmälta och oändligt charmiga och har karaktärer som är lite som vi är till mans, långtifrån såna där perfekta übermänniskor. Dessutom utspelar de sig i miljöer som ligger mig varmt om hjärtat, Skottland. Visst boken är lite förutsägbar, redan tidigt anar man hur det kommer gå framöver, men det är också lite skönt att läsa en sån bok där man vet vad man får, alltid ett lyckligt och bra slut. Den här boken passade mig alldeles utmärkt just nu, jag behövde läsa en lättsmält och underhållande bok för att glömma den tuffa verkligheten. Det var skönt att dras med i Zoes liv och bekymmer och ge sig hän helt i berättelsen. Jenny är skicklig på att beskriva miljöerna med den gamla herrgården och dess trädgård, byn och sjön Loch Ness på ett mysigt sätt så det är omöjligt att inte känna ett sug efter att resa dit. Som bokälskare charmas jag såklart av alla hänvisningar till alla olika böcker som nämns i texten och det märks tydligt att även författaren är en stor bokälskare. Biblioteket som målas upp i herrgården i boken låter helt fantastiskt och det får mig att undra var Jenny hämtat inspirationen ifrån och om det rentav finns i verkligheten.. Den lilla bokhandeln i hamnen är som en mysig varm filt att sjunka in i när det är kallt ute, man vill inte bli av med den utan vill helst bara stanna kvar där och mysa för alltid.