Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden. Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök? Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider. Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats o ch färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett. Med författaren som personlig och engagerad guide berättas samtidigt industrimatens...
Visa mer
Recensioner
2013-12-20
Betyg
Det är några år sedan boken kom, och jag tror den skapade en del debatt då och att det har hänte en del sedan dess.
Men det var en hel del tankeväckande saker, bla om brödet vi äter.
Betyg
Välskriven, initierad och engagerad. Boken är "medryckande", trots sitt något dystra budskap. Som Nilsson i stort lyckas balansera bra, utan att bli moraliserande eller pekpinnig.
Det som något drar ner totalintrycket är att vissa personliga engagemang lyser igenom lite väl starkt och upprepas lite väl många gånger - exempelvis vad som krävs vid brödbak ...
Men boken tillhör definitivt kategorin "bör-läsas-av-alla"
2012-08-17
Betyg
Har läst en väldigt intressant bok om mat. Det får en verkligen att fundera på vad vi stoppar i oss egentligen. Tror att folk snart börjar handla direkt ifrån bönderna eller på bondens marknad igen.
Betyg
En bok som alla borde läsa för att sedan kunna ställa krav på sina handlare. Mest upprörande var kapitlet om bröd. Och det faktum att dom lägger på en fettkant på "skinkan" för att den skall se äkta ut. Var bara beredda på att det kommer att ta längre tid att handla när ni läst boken.
Betyg
Så jädrans läsvärd. Jag har alltid brytt mig rätt mycket om vad jag stoppar i mig, men jag märker hur slarvig jag är... Bara för att man bakar själv så betyder det inte att man får i sig bra grejjer - måste börja köpa hela annat mjöl osv. Denna bok rekommenderar jag alla, den säger grymt mycket om vårt samhället - inte bara om mat, utan om hur lite vi ifrågasätter saker och hur mycket vi faktiskt måste börja tänka själva.
Betyg
En rejäl djupdykning i alla de tillsatser vi stoppar i oss. Trist att konkurrensen och prispress gett oss alla dessa substitut till naturliga livsmedel.
Även om det är en kort bok så rekommenderar jag att man har en annan (roman kanske) att växla med. Det är ingen upplyftande läsning nämligen.
Jag tror att Mats-Eric Nilsson med denna bok fått många konsumenter att faktiskt titta lite extra på innehållsförteckningen och kanske välja bort sånt de inte förstår. Positivt också att stora livsmedelskedjor som City Gross inser att medvetenheten förändrats och väljer att lansera varor under parollen "Äkta vara".
2009-09-17
Betyg
Bra skrivit, att få reda på vad man stoppar i sej kan bli en shock för många som läser den.
Betyg
Jag gjorde en quiz på boken, som ett sätt att lära mig innehållet:
Hemliga kockar på vetgirig.nu
2009-06-13
Betyg
Ger bekräftelse och mer kunskap för mig som alltid har varit skeptisk till vad allt färdiglagat innehåller. Läs gärna hans nästa bok Äkta vara - vägen till oförfalskad mat.